Szukaj

Murzynek jak u mamy

To ciasto, które wielu z nas zna z czasów dzieciństwa. Jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

4 jajka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, kostka masła, ½ szklanki mleka lub czerwonego wina, łyżka proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao.
Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao i mleko lub wino. Odlewamy pół szklanki na polewę. Kiedy wszystko przestygnie dodajemy jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dokładnie mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 45 min.

Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto polewamy połową, którą odłożyliśmy w trakcie wyrabiania ciasta lub zdobimy inną polewą.

Murzynka możemy przełożyć masą z kaszy manny.
Do sporządzenia masy będą nam potrzebna następujące składniki: 2 szklanki mleka, 3 łyżki kaszy manny, kostka masła, 20 dag cukru pudru. Mleko gotujemy, gdy przestygnie ucieramy w nim masło i cukier. Powoli dodajemy kaszę manną. Przekładamy masą zimne ciasto. Smacznego!