Fasolka szparagowa – smaczna, zdrowa, a wciąż niedoceniana

Fasolka szparagowa - smaczna, zdrowa, a wciąż niedoceniana

Fasolka szparagowa, choć smaczna i zdrowa, a do tego popularna w polskich ogrodach, przez wielu wciąż jest niedoceniana. Warto poznać jej zachwycające właściwości prozdrowotne, najlepsze przepisy z fasolką w roli głównej, a potem na stałe włączyć ją do swojej diety! Fasolka szparagowa to kuzynka fasoli zwyczajnej. Choć pochodzi z Ameryki Południowej, to w dzisiejszych czasach uprawiana jest na całym globie. Jest rośliną jednoroczną, a w Polsce jej sezon przypada na okres między czerwcem a wrześniem. W naszym kraju występują dwie odmiany – żółta i zielona, które nieznacznie różnią się smakiem. Pierwsza jest delikatniejsza, druga ma bardziej wyrazisty smak.

Bogactwo cennych składników odżywczych
Wszystkie rodzaj fasolki szparagowej to prawdziwe skarbnice białka oraz błonnika pokarmowego. Poza tym, zawierają  znaczne ilości witamin: A, C, K i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6). Spośród mikroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, fasolka jest bogata również w magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, miedź i fluor. W mniejszych ilościach, ale zawiera także cynk i mangan.

Korzystna dla zdrowia
Taka porcja składników odżywczych sprawia, że fasolka korzystnie działa na sprawność układu immunologicznego i nerwowego. Dzięki obniżaniu złego cholesterolu, wspiera w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także poprawia krzepnięcie krwi. Jej działanie moczopędne chroni przed infekcjami układu moczowego, wspomaga w zapobieganiu kamicy nerkowej i sprzyja oczyszczaniu organizmu. Spora zawartość błonnika i białka decydują o uczuciu sytości, jakie gwarantuje już porcja fasolki. Jednocześnie, zawiera tylko 27 kcal w 100 g, więc nie sprzyja tyciu. Jej niski indeks glikemiczny (IG = 15) sprawia natomiast, że w niewielkich ilościach może być spożywana przez diabetyków. Kobiety w okresie menopauzy powinny natomiast włączyć fasolkę szparagową do diety, by zredukować nieprzyjemności towarzyszące okresowi przekwitania.

Fasolka szparagowa na stole
Fasolka nadaje się do wykorzystania w wielu daniach, lecz na polskich stołach najczęściej pojawia się pod postacią gotowaną, okraszona masłem z bułką tartą. Choć jest smaczna, a tłuszcz wspomaga przyswajalność wielu występujących w niej składników, to jednak warto dodawać ją też do innych potraw. Gotowana nada się do sałatek. Można podawać ją z mięsem zamiast ziemniaków albo w połączeniu z ryżem. Świetnie pasuje również do zup warzywnych i jako baza kremu fasolowego. Co ważne, można ją bezproblemowo mrozić, by przechować poza sezonem. Odmrożona i dodana zachowuje większość właściwości. Warto spróbować jej również w wersji konserwowej, jako dodatek do dań głównych składających się z mięsa i ziemniaków lub kaszy.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *