Szukaj

Kukurydza – właściwości żółtej kolby

Kukurydza – właściwości żółtej kolby

Kukurydza jest najczęściej jadana w postaci kasz, płatków kukurydzianych, czy mąki kukurydzianej. Każdy zna przysmak z kukurydzy, czyli popcorn, nie każdy jednak wie, jak wartościową rośliną jest kukurydza. Ta bogata w witaminy, kawasy omega 3 i mikroelementy roślina powinna gościć na stołach każdego zdrowo odżywiającego się seniora. Przedstawiamy najważniejsze wartości odżywcze kukurydzy.

Wartości odżywcze kukurydzy

Kukurydza, a szczególnie mąka kukurydziana jest częstym zamiennikiem tradycyjnej mąki ze względu na brak zawartości glutenu. Z tego względu przetwory kukurydziane nadają się dla osób z nietolerancją glutenową, jednak warto pamiętać, że konieczne jest jednoczesne uzupełnianie diety w związki, których kukurydza nie zawiera. Białko kukurydzy jest mało wartościowe i zawiera niewiele aminokwasów, dlatego mąka kukurydziana nie powinna być podstawą diety, a jedynie jej uzupełnieniem.

Ziarna kukurydzy zawierają ok. 9 g białka w 100 gramach, 74 g węglowodanów (duże ilości skrobi) oraz stosunkowo dużą ilość błonnika – ok. 7 g. 100 gram kukurydzy dostarcza ok. 365 kcal.

Właściwości lecznicze kukurydzy  

Ze względu na wysoką zawartość błonnika skrobia wpływa korzystnie na metabolizm, przyśpiesza trawienie oraz wspomaga odchudzanie, dlatego jest polecana osobą będącym na diecie. Na szczególną uwagę zasługuje korzystny wpływ kukurydzy na oczy, co wynika z zawartości luteiny i zeaksantyny. Związki te są antyoksydantami o działaniu chroniącym plamkę żółtą. Ponadto, ziarna kukurydzy stanowią źródło innych, naturalnych antyoksydantów, takich jak selen, witamina E i beta-karoten. Zawartość takich substancji chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i zapobiega rozwojowi wielu chorób.

Spożywanie kukurydzy pozwala na uzupełninie wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak np.:

  • Tiamina,
  • Ryboflawina,
  • Niacyna,
  • Witamina B6,
  • Kwas foliowy,
  • Witamina A, E, K.

Ponadto, ziarna kukurydzy zawierają liczne mikro i makroelementy, wśród których można wymienić m.in.:

  • Wapń,
  • Magnez,
  • Fosfor,
  • Cynk,
  • Sód.

Środki ostrożności podczas jedzenia kukurydzy

Kukurydza jest bardzo zdrową rośliną i bez wątpienia warto wprowadzić jej większe ilości do diety. Warto jednak zachować odstęp między posiłkiem zawierającym kukurydzę, a preparatami z żelazem. Kukurydza bowiem zawiera kwas fitynowy, który może zmniejszać wchłanianie niektórych mikroelementów, takich jak np. cynk i żelazo. Stosując suplementację tych pierwiastków warto więc zachować odstęp ok. 1-2 godziny pomiędzy przyjmowanymi środkami, a dużą ilością kukurydzy.