Klasyczne brownie

Czekolada to nie tylko przyjemne doznania smakowe, to źródło cennych dla naszego organizmu substancji. Dzięki węglowodanom, dostarcza naszemu mózgowi sporą dawkę energii, a obecny w niej magnez wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i poprawia pamięć oraz koncentrację. W 100g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300mg magnezu!

Podczas spożywania czekolady wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, co chroni organizm przed chorobami serca i nowotworami. Jednak sięgając po ten rarytas, wybierajmy czekoladę dobrej jakości, najlepiej taką, która zawiera minimum 70% kakao albo i więcej.

Przepis na klasyczne brownie warto mieć w swoim domowym przepiśniku, to gwarancja dobrego nastroju już po pierwszym kęsie! To ciasto o dość ciężkiej, zbitej konsystencji ma bardzo wielu zwolenników. I nie ma się co dziwić, w smaku jest fenomenalne!

 

Składniki (forma 20×20):

  • 250g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub drobnego cukru
  • 130g mąki orkiszowej (można dodać zwykłą pszenną)
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 160’C (opcja góra-dół).

W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy 200g połamanej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wyłączamy palnik i odstawiamy.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitol lub cukier i ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę.

Do masy jajecznej stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, miksując na wolnych obrotach do połączenia składników.

Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól i ekstrakt waniliowy jeśli używamy. Całość miksujemy na jednolitą masę.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę, wierzch lekko wyrównujemy silikonową szpatułką.

Resztę gorzkiej czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę i równomiernie posypujemy wierzch ciasta.

Ciasto wkładamy do piekarnika na środkowy poziom, pieczemy około 30 minut.

Po tym czasie brownie wyciągamy do przestudzenia.

Bardzo dobrze komponuje się z łyżką konfitury z malin lub z czarnej porzeczki.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *