Szybkie dania sprawdzają się znakomicie w ciepłe, letnie dni. Nie ma sensu stać godzinami w kuchni, lepiej ten czas spędzić aktywnie na świeżym powietrzu lub w gronie bliskich.
Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki i wartościowy posiłek. Danie przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu, szybciej chyba się nie da 😉
Warto wiedzieć, że szpinak to dobre źródło magnezu, dlatego jest polecany osobom podatnym na stres i zmęczenie. Możemy go jeść w przeróżnych postaciach, doskonale sprawdzi się na zimno np. w sałatkach i koktajlach, oraz na ciepło np. jako farsz do naleśników, wytrawnych tart, oraz jako główny składnik sosów – tak jak w dzisiejszym przepisie. Szpinak idealnie komponuje się z różnego rodzaju serami np. pleśniowym, oscypkiem, serem feta czy parmezanem.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 200g świeżego szpinaku (np. baby)
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% (w zdrowszej wersji śmietanę możemy zamienić na jogurt grecki)
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- wybrany makaron np. penne
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do gotującej wody i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, najlepiej al dente.
Szpinak płuczemy, osuszamy i szatkujemy, ale niezbyt drobno.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i również drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu aby się zeszkliła, następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
Do cebuli i czosnku dodajemy poszatkowany szpinak i dusimy do miękkości. W międzyczasie dodajemy pieprz, sól i sok z cytryny. Ze szpinakiem doskonale komponuje się biały pieprz, więc jeśli akurat mamy taki wśród przypraw, to warto go dodać.
Na koniec wlewamy śmietankę lub jogurt, mieszamy, zagotowujemy i gotowe.
Na talerze wykładamy ugotowany wcześniej makaron i polewamy sosem. Danie możemy również posypać odrobiną parmezanu lub pokruszonego sera feta.
Smacznego!