Maliny i ich walory zdrowotne

Produkty lecznicze tworzone na bazie owoców maliny cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Owoce wspomnianej rośliny wchodzą w skład syropów dla dzieci, liście używane są do produkcji ziołowych herbatek moczopędnych i żółciopędnych. Suszone owoce zawierają olejki eteryczne, które możemy odnaleźć w składzie farmaceutyków napotnych i przeciwgorączkowych. Olej z pestek malin, dzięki zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, może być używany do pielęgnacji skóry jako preparat zmniejszający skutki stresu oksydacyjnego w skórze, pobudzający regenerację nabłonka i tkanki łącznej, intensyfikujący wytwarzanie kolagenu i elastyny. Olej wspomaga ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB – może być stosowany bezpośrednio na skórę, gdyż dobrze się wchłania. Warto wspomnieć, że olej ten nie ma dokładnie określonego faktora SPF i nie może być stosowany jako samodzielny preparat ochronny podczas opalania. Kosmetyk otrzymany z pestek malin może być wykorzystywany, jako środek do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów.
Owoce maliny zawierają komplet witamin, takich jak C, E, B1, B2, B6 oraz składników mineralnych wśród których można wymienić potas, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan. W omawianych owocach odnajdziemy też błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
Ważnym związkiem ukrytym w malinach jest kwas elagowy będący silnym antyoksydantem wymiatającym z organizmu wolne rodniki. Kwas ten:
– zapobiega powstawaniu procesów nowotworowych w wątrobie, okrężnicy, prostacie
– pomaga niwelować procesy utleniania cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) i zapobiega w ten sposób odkładaniu się tej frakcji lipoprotein w ścianach tętnic
– obniża ciśnienie krwi
– ma właściwości przeciwbakteryjne wobec niektórych bakterii np. Helicobacter pylori (drobnoustrój przyczyniający się do rozwoju choroby wrzodowej żołądka)
Inne właściwości malin
Omawiane owoce zawierają keton malinowy będący związkiem aromatycznym, odpowiedzialnym za zapach malin. Keton ten hamuje zwiększanie się masy podskórnej tkanki tłuszczowej, obniża stężenie trójglicerydów wątrobowych zwiększone pod wpływem diety wysokotłuszczowej. Związek ten odnajdziemy w preparatach wspomagających redukcję masy ciała.
Badacze udowodnili, iż wyciąg z owoców malin ma właściwości przeciwreumatyczne i może hamować rozwój choroby reumatoidalnej.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *