Szukaj

Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

Szybkie dania sprawdzają się znakomicie w ciepłe, letnie dni. Nie ma sensu stać godzinami w kuchni, lepiej ten czas spędzić aktywnie na świeżym powietrzu lub w gronie bliskich.

Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki i wartościowy posiłek. Danie przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu, szybciej chyba się nie da 😉

Warto wiedzieć, że szpinak to dobre źródło magnezu, dlatego jest polecany osobom podatnym na stres i zmęczenie. Możemy go jeść w przeróżnych postaciach, doskonale sprawdzi się na zimno np. w sałatkach i koktajlach, oraz na ciepło np. jako farsz do naleśników, wytrawnych tart, oraz jako główny składnik sosów – tak jak w dzisiejszym przepisie. Szpinak idealnie komponuje się z różnego rodzaju serami np. pleśniowym, oscypkiem, serem feta czy parmezanem.

 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200g świeżego szpinaku (np. baby)
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% (w zdrowszej wersji śmietanę możemy zamienić na jogurt grecki)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • wybrany makaron np. penne

 

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do gotującej wody i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, najlepiej al dente.

Szpinak płuczemy, osuszamy i szatkujemy, ale niezbyt drobno.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Czosnek obieramy i również drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu aby się zeszkliła, następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy.

Do cebuli i czosnku dodajemy poszatkowany szpinak i dusimy do miękkości. W międzyczasie dodajemy pieprz, sól i sok z cytryny. Ze szpinakiem doskonale komponuje się biały pieprz, więc jeśli akurat mamy taki wśród przypraw, to warto go dodać.

Na koniec wlewamy śmietankę lub jogurt, mieszamy, zagotowujemy i gotowe.

Na talerze wykładamy ugotowany wcześniej makaron i polewamy sosem. Danie możemy również posypać odrobiną parmezanu lub pokruszonego sera feta.

Smacznego!