Osoby starsze muszą zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się w ich diecie. Wielu seniorów z powodu różnych chorób lub dolegliwości nie może spożywać niektórych składników i potraw. Wiosna to idealny moment, aby włączyć do codziennego jadłospisu więcej warzyw, które w sezonie wiosenno-letnim są zdrowe, świeże i nieprzetworzone. Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa nie tylko na lepsze samopoczucie, ale przede wszystkim na zdrowie seniora.
Więcej warzyw w diecie to więcej zdrowia!
Jadłospis osób starszych powinien zaspokajać ich nietypowe i niecodzienne potrzeby. Wraz z wiekiem należy przykładać coraz większą wagę do tego, co znajduje się na talerzu, ponieważ w podeszłym wieku niezdrowe jedzenie często wpływa na pogorszenie stanu zdrowia. Organizm osób starszych pracuje wolniej, a co za tym idzie – trawienie jest gorsze i spowolnione. Najlepiej więc dostosować dietę do potrzeb organizmu, aby jak najdłużej pracował jak najlepiej.
Niezbędne w diecie seniora są warzywa, które najlepiej gotować lub jeść na surowo. Zdrowe i świeże opóźniają procesy starcze, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz miażdżycy i są ogromnym źródłem witamin, minerałów i pierwiastków. Dobrze przyswajalne przez seniora są zielona i pomarańczowe warzywa, czyli: brokuł, jarmuż, dynia, marchewki, szpinak, kapusta. Mają one też najlepsze właściwości zdrowotne. Gotowane warzywa najlepiej rozdrabniać, ponieważ często osoby starsze mają problemy z gryzieniem twardych rzeczy.
Warto pamiętać o tym, by gotowane lub świeże warzywa spożywać do każdego posiłku. Są zdrowe, niskokaloryczne i nie obciążają żołądka, przez co procesy trawienia nie zostają mocno zakłócone.
Jednak nie każde warzywo jest odpowiednie dla osób w podeszłym wieku. Zalicza się do nich przede wszystkim warzywa, które uprawiane są w szklarniach – nie nadszedł jeszcze ich sezon, przez co muszą być wzmacniane nawozami, które przenikają do ich wnętrza. Ze względu na ciężkostrawność oraz długie zalegania w żołądku osoby starsze powinny unikać fasoli, kapusty, grzybów. Oczywiście dieta każdego seniora musi być zmodyfikowana pod jego indywidualne potrzeby, zwłaszcza jeśli choruje na cukrzycę, niewydolność nerek, niewydolność wątroby lub jest w stanie przed lub pooperacyjnych.