Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby najczęściej jest następstwem nieprawidłowej diety. Osoby z nadwagą, a także cierpiące na niektóre choroby ogólnoustrojowe są szczególnie narażone na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Czym jest ta choroba i jakie są jej objawy?
Co to jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby?
Choroby wątroby najczęściej kojarzą się z nadużywaniem alkoholu oraz innych używek. Tymczasem w przypadku niealkoholowego stłuszczenia wątroby przyczyn choroby upatruje się w szczególności w nieprawidłowej diecie. Wątroba jest narządem, który w organizmie pełni kilkaset funkcji warunkujących zachowanie zdrowia. Wśród nich jednym z najważniejszych i najbardziej znanych działań jest współudział w metabolizmie związków odżywczych dostarczanych wraz z dietą.
Osoby, które spożywają nadmierne ilości tłuszczu mogą mieć do czynienia z dolegliwością polegającą na gromadzeniu się kropli tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocytach). Poza produktami tłustymi na rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby wpływają także pokarmy słodkie i wysokoprzetworzone. Co więcej, do czynników predysponujących do rozwoju choroby zalicza się także schorzenia ogólnoustrojowe, m.in. cukrzycę, zespół metaboliczny, podwyższony poziom cholesterolu, czy nadciśnienie tętnicze i niedoczynność tarczycy.
Objawy niealkoholowego stłuszczenia wątroby
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby rozwija się przez wiele lat. W tym okresie choroba często nie wywołuje żadnych objawów. Jednak w miarę rozwoju nieprawidłowości w obrębie wątroby może dochodzić do osłabienia całego organizmu. Osoby cierpiące na niealkoholowe stłuszczenie wątroby często odczuwają przewlekłe zmęczenie. Ponadto do objawów schorzenia zalicz się objawy takie jak:
- bóle zlokalizowane w górnej części lub po prawej stronie brzucha, niekiedy promieniujące;
- powiększenie wątroby;
- rzadziej powiększenie śledziony;
- utrata masy ciała (chudnięcie);
- złe samopoczucie;
- zaburzenia snu.