Oczar wirginijski – co to za roślina i jakie ma działanie?

Oczar wirginijski to krzew, który znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie. Roślina wykazuje m.in. działanie przeciwzapalne oraz ściągające, dlatego wykorzystywana jest do leczenia chorób skóry, hemoroidów, a także stanów zapalnych. Antybakteryjne właściwości oczaru wirginijskiego stosuje się także do pielęgnacji cery. Kiedy warto sięgnąć po tą roślinę?

 

Oczar wirginijski – zawartość związków aktywnych

Oczar wirginijski jest krzewem dorastający do czterech metrów wysokości. Cechą charakterystyczną rośliny są duże liście oraz żółte kwiaty, które pojawiają się także jesienią. Ze względu na walory estetyczne oraz stosunkowo niewielkie wymagania roślina z powodzeniem może być uprawniana jako krzew dekoracyjny. Liczne związki aktywne obecne w roślinie sprawiają jednak, że oczar wirginijski znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, a także w kosmetyce. Wyciągi z oczaru są częstym składnikiem kremów, balsamów i toników.

Szczególnie wartościowe związki obecne w oczarze wirginijskim to:

  • garbniki;
  • saponiny;
  • flawonoidy;
  • kwas galusowy, chinowy, kawowy;
  • żywice;
  • olejki eteryczne;
  • liczne antyoksydanty,
  • fitosterole.

Ze względu na dużą zawartość związków aktywnych oczar wirginijski wykazuje działanie m.in.:

  • łagodzące podrażnienia,
  • przeciwzapalne,
  • zmniejszające wydzielanie łoju skórnego,
  • przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
  • odkażające,
  • ściągające,
  • uszczelniające,
  • oczyszczające.

 

Oczar wirginijski w ziołolecznictwie

Oczar wirginijski stosowany jest w medycynie naturalnej głównie ze względu na jego właściwości ściągające oraz łagodzące stany zapalne. Napary z kory oczaru wspomagają leczenie hemoroidów oraz niwelują ból i pieczenie, dzięki właściwościom kojącym. Działanie zmniejszające obrzęk wykorzystuje się również w przypadku opuchnięć spowodowanych np. przez ukąszenia owadów. Z kolei właściwości oczaru łagodzące podrażnienia oraz przyśpieszające regenerację skóry są pożądane w przypadku dolegliwości takich jak:

  • oparzenia,
  • siniaki i obrzęki,
  • egzema,
  • łuszczyca,
  • drobne krwawienia, np. dziąseł.

Oczar wirginijski bywa stosowany także jako środek redukujący bóle reumatyczne oraz wspomagająco do leczenia stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

 

Zastosowanie oczaru w kosmetyce

Produkty kosmetyczne na bazie oczaru wirginijskiego są doskonałym remedium na wiele problemów z cerą. Szczególną popularność zyskał hydrolat z oczaru wirginijskiego przeznaczony do cery tłustej, zanieczyszczonej, z trądzikiem oraz z oznakami przemęczenia. Intensywne właściwości oczyszczające, a także działanie przeciwbakteryjne oczaru pomaga w zachowaniu czystej i zdrowej cery.

Dzięki działaniu uszczelniającemu oczar doskonale sprawdza się do pielęgnacji wrażliwej cery naczynkowej. Hydrolat oczarowy lub krem z zawartością tego zioła warto stosować zwłaszcza zimą, kiedy skóra skłonna do poszerzania naczynek jest szczególnie narażona na podrażnienia i zaczerwienienia.

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *