Hummus – wersja klasyczna i z dodatkami

Hummus to pasta na bazie ciecierzycy używana w kuchni arabskiej, którą możemy przyrządzać w najróżniejszych wersjach smakowych. Doskonale komponuje się z czarnuszką, suszonymi pomidorami czy papryką. Podajemy z pieczywem lub używamy jako dipu do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Polecamy drugą opcję, szczególnie gdy organizujemy spotkanie z przyjaciółmi.

 

Hummus – przepis podstawowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini (najlepsza jest delikatna w smaku, jeśli mamy intensywną lepiej dodać jej trochę mniej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek zimnej wody
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na noc.

Rano wodę odlewamy, ciecierzycę płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Następnie gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu do miękkości (około godzinę lub dłużej w razie potrzeby).

Gdy ciecierzyca jest już ugotowana i dostatecznie miękka przekładamy ją do miski, dodajemy tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól – całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Może to zająć kilka minut.

Gdy udało nam się uzyskać gładką masę, bez grudek możemy przystąpić do dodawania zimnej wody. Najlepiej wcześniej wstawić taką wodę do lodówki. Do masy stopniowo dodajemy zimną wodę ciągle miksując, aż uzyskamy aksamitną i lekką konsystencję, idealną do rozsmarowania.

Gotowy hummus przekładamy do pojemniczka i zalewamy oliwą z oliwek.  Możemy przechowywać go w lodówce nawet 5 dni.

Hummus w wersji podstawowej możemy wzbogacić np. łyżeczką mielonego kuminu czy posypać na koniec czarnuszką.

 

Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę gotujemy jak w przepisie na hummus podstawowy.

Do naczynia blendera lub miski wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, tahini, pokrojone suszone pomidory, oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i ewentualnie sól do smaku. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Może to zająć kilka minut.

Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy stopniowo zimną wodę ciągle miksując, podobnie jak w przepisie powyżej. Kiedy masa będzie aksamitna, pasta jest gotowa.

 

Smacznego!

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *