Ropowica – ryzyko infekcji wzrasta u diabetyków

Ropowica to groźny stan zapalny często rozwijający się na powierzchni skóry, ale także w gardle, a nawet w jamie brzusznej. Bez podjęcia odpowiedniego leczenia choroba niesie ryzyko rozprzestrzenienia się infekcji na inne narządy, a nawet może wywołać groźną dla życia sepsę. Starszy wiek oraz cukrzyca są jednymi z głównych czynników zwiększających ryzyko rozwoju ropowicy. Czym jest ta choroba, jakie wywołuje objawy i dlaczego diabetycy są bardziej narażeni na rozwój choroby?

 

Czym jest ropowica i jakie są przyczyny jej powstawania?

Ropowica to stan zapalny skóry oraz tkanki łącznej podskórnej. Do rozwoju choroby dochodzi najczęściej w wyniku zakażenia gronkowcami lub paciorkowcami. Drobnoustroje wywołujące ropowicę wnikają do skóry w miejscu jej uszkodzenia, np. przez ranę lub drobne skaleczenie, a nawet miejsce po ukąszeniu przez owada. Warto zaznaczyć, że bakterie naturalnie bytują na ludzkiej skórze, więc skaleczenie może okazać się groźne nawet pomimo braku kontaktu z przedmiotem lub osobą zarażoną.

Ropowica może rozwijać się na różnych partiach ciała, takich jak np.:

  • dłonie (zastrzał),
  • okolice paznokci (zanokcica),
  • stopy,
  • mieszki włosowe (czyrak),
  • dno jamy ustnej (angina Ludwiga),
  • przestrzeń przygardłowa,
  • twarz – ropowica twarzy może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych.

 

Objawy ropowicy

Objawy ropowicy w dużej mierze zależą od jej lokalizacji. Początkowo choroba wywołuje miejscowy stan zapalny tkanki łącznej, co objawia się bólem narastającym wraz z rozwojem infekcji. Ropowicy zwykle towarzyszą objawy takie jak:

  • gorączka,
  • dreszcze,
  • bóle mięśni,
  • osłabienie,
  • mdłości i wymioty,
  • sztywność w miejscu rozwoju stanu zapalnego,
  • niekiedy zanik owłosienia na zainfekowanym obszarze skóry,
  • gromadzenie się ropy,
  • martwica tkanek podskórnych,
  • wyciek ropny.

Co ważne, infekcja ta może rozprzestrzenić się na narządy wewnętrzne doprowadzając do ich uszkodzenia, dlatego tak ważne jest szybkie podjęcie leczenia. Ogólnoustrojowe rozprzestrzenienie się ropnicy grozi infekcją krwi (sepsą), co stanowi poważne zagrożenie dla życia.

 

Dlaczego diabetycy i seniorzy są bardziej narażeni na ropowicę?

Przerwanie ciągłości skóry nie zawsze skutkuje infekcją, ponieważ sprawnie działający układ odpornościowy oraz układ krążenia zapewniają barierę ochronną. Jeśli jednak odporność jest obniżona, a układ krążenia nie funkcjonuje prawidłowo, wówczas dochodzi do rozwoju zakażenia. Osoby chore na cukrzycę często cierpią z powodu zaburzonego krążenia, zwłaszcza w kończynach dolnych. Stan taki nie tylko sprzyja gwałtownemu rozwojowi ropowicy, ale także utrudnia szybkie rozpoznanie choroby. Zaburzone czucie będące powikłaniem cukrzycy może sprawiać, że osoby chore zbyt późno odczuwają pierwsze objawy infekcji, takie jak:

  • tkliwość,
  • drętwienie,
  • ból,
  • obrzęk.

Na rozwój choroby narażone są również osoby z osłabioną odpornością, np. w wyniku przebiegu innych chorób. Szczególnie utrudnione jest leczenie ropowicy w przypadku seniorów oraz osób z zaburzeniami krążenia. Często stosowanie antybiotykoterapii okazuje się wówczas niewystarczające i konieczne jest leczenie chirurgiczne, które polega na wycięciu zainfekowanych tkanek objętych martwicą. W niektórych przypadkach konieczna jest amputacja kończyn.

 






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.