Pełnoziarniste, kruche ciasto orkiszowe to zdrowsza alternatywa dla ciasta z jasnej mąki pszennej.
Orkisz jest lepiej przyswajany przez nasz przewód pokarmowy oraz nie jest poddawany modyfikacjom genetycznym.
Składniki na spód:
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250g świeżego szpinaku
- łyżka masła
- 4 suszone pomidory z oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100g śmietany 18%
- 100g sera żółtego
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło i resztę składników, szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Szpinak myjemy i osuszamy. Możemy go delikatnie poszatkować.
Suszone pomidory kroimy w małą kostkę.
Żółty ser ścieramy na tarce lub drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy suszone pomidory, szpinak i dusimy do miękkości, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Po godzinie ciasto wałkujemy na kształt formy (u nas tortownica o średnicy 26 cm) bądź równomiernie wylepiamy nim spód. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190’C (opcja grzania góra-dół). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy.
Na patelnie ze szpinakiem wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, żółty ser i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut w 180’C.
Jeśli chodzi o farsz, nie bójmy się eksperymentów. Możemy tworzyć wiele różnych wariacji smakowych, w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać podsmażonego kurczaka i pora pokrojonego w plasterki i podduszonego na maśle. Może to być także uprzednio podgotowany brokuł w towarzystwie ulubionego sera pleśniowego. Doskonale odnajdzie się tu także kompozycja warzywna z podduszoną papryką, cukinią i pomidorki koktajlowe.
Smacznego!