Szukaj

Dlaczego witamina D jest ważna dla zdrowia seniora?

Dlaczego witamina D jest ważna dla zdrowia seniora

Witamina D jest witaminą, której niedobory często są obserwowane u osób w wieku podeszłym, dlatego wskazane jest, aby seniorzy zażywali doustne preparaty cholekalcyferolu przez cały rok. Omawiana witamina ulega rozpuszczeniu w tłuszczach, dlatego osoby stosujące dietę ubogotłuszczową bądź farmaceutyki hamujące wchłanianie tłuszczów są narażone na hipowitaminozę. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie. Im więcej aktywnej postaci witaminy D – kalcytriolu znajdzie się w jelicie, tym więcej wapnia zdoła się wchłonąć z przewodu pokarmowego, natomiast niedobór powyższego związku wpływa na obniżone wchłanianie wapnia.
Jakie schorzenia przewodu pokarmowego mogą doprowadzić do zakłóceń w absorpcji witaminy D?
Pacjenci cierpiący na nieswoiste choroby zapalne jelit są obciążeni ryzykiem niedoborów kalcytriolu. Palenie papierosów i niska ekspozycja na światło słoneczne dodatkowo nasila powyższe ryzyko. Choroba trzewna znana też jako celiakia, prowadzi do spaczenia absorpcji witaminy D na skutek zaniku kosmków jelitowych. Przewlekła cholestaza, czyli choroba wynikająca z dysfunkcji w wytwarzaniu żółci, prowadzi do spadku stężenia kwasów żółciowych w dwunastnicy. Wspomniane kwasy są konieczne do wchłaniania tłuszczów potrzebnych do rozpuszczania witaminy D. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku pacjentów cierpiących na choroby trzustki.
Antykancerogenne działanie witaminy D
Omawiana witamina w sposób pośredni wpływa na stymulowanie apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórek), kontroluje procesy różnicowania się komórek (różnicowanie, czyli tworzenie komórek różnych typów z niewyspecjalizowanych komórek) i reguluje ich zdolność do namnażania się. Badacze wykazali, że wzrost poziomu witaminy D w osoczu obniża prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego. Prace badawcze na szczurach wykazały, że wysoki poziom pochodnej witaminy D powoduje zmniejszenie ryzyka pojawienia się guzów żołądka.
Odporność organizmu
Kalcytriol posiada właściwości immunomodulujące, czyli pomaga regulować odpowiedź odpornościową organizmu na infekcje. Zaburzenie równowagi między produkcją substancji prozapalnych, a wytwarzaniem związków o charakterze przeciwzapalnym może doprowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych np. nieswoistych zapaleń jelit.
Nadciśnienie tętnicze
Udowodniono, że stymulacja skórnej syntezy witaminy D trwająca 6 tygodni przyczynia się do obniżenia ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Kolejne badanie przeprowadzone na kobietach w wieku powyżej 70 roku życia pokazało, że uzupełnianie diety preparatami wapnia i witaminy D pozwala na redukcję ciśnienia tętniczego w większym zakresie niż podawanie pacjentkom wyłącznie suplementów wapnia.
Krzepnięcie krwi
Poddawanie skóry ekspozycji na promienie UV zmniejsza niebezpieczeństwo rozwoju zakrzepicy żył głębokich. Prace badawcze pozwoliły wykazać, że prawdopodobieństwo pojawienia się zmian zakrzepowych w tętnicach i żyłach jest większe zimą i jesienią, kiedy ilość promieniowania słonecznego w ciągu dnia jest mniejsza.