Szukaj

Orkiszowa tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

tarta orkiszowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pełnoziarniste, kruche ciasto orkiszowe to zdrowsza alternatywa dla ciasta z jasnej mąki pszennej.

Orkisz jest lepiej przyswajany przez nasz przewód pokarmowy oraz nie jest poddawany modyfikacjom genetycznym.

 

Składniki na spód:

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250g świeżego szpinaku
  • łyżka masła
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g śmietany 18%
  • 100g sera żółtego
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło i resztę składników, szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Szpinak myjemy i osuszamy. Możemy go delikatnie poszatkować.

Suszone pomidory kroimy w małą kostkę.

Żółty ser ścieramy na tarce lub drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy suszone pomidory, szpinak i dusimy do miękkości, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Po godzinie ciasto wałkujemy na kształt formy (u nas tortownica o średnicy 26 cm) bądź równomiernie wylepiamy nim spód. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190’C (opcja grzania góra-dół). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy.

Na patelnie ze szpinakiem wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, żółty ser i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.

Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut w 180’C.

 

Jeśli chodzi o farsz, nie bójmy się eksperymentów. Możemy tworzyć wiele różnych wariacji smakowych, w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać podsmażonego kurczaka i pora pokrojonego w plasterki i podduszonego na maśle. Może to być także uprzednio podgotowany brokuł w towarzystwie ulubionego sera pleśniowego. Doskonale odnajdzie się tu także kompozycja warzywna z  podduszoną papryką, cukinią i pomidorki koktajlowe.

 

Smacznego!