Szukaj

Pieczone pączki

pieczone pączki

Pieczone pączki z lukrem smakują wyśmienicie. To przepyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków, w smaku niewiele się różni. Polecamy gorąco!

 

Składniki:

  • 100ml ciepłego mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 370g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 50g ksylitolu (lub zwykłego cukru)
  • 170g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe lub inna wybrana konfitura
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu pączków

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na początek przygotowujemy rozczyn.

Mleko podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące.

1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn.

Ciasto wyrabiamy rękoma lub w robocie kuchennym około 10 minut, aby ciasto było gładkie.

Na koniec stopniowo dodajemy miękkie masło pokrojone w kostki, cały czas wyrabiamy aby finalnie ciasto odchodziło od ręki i było elastyczne.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 1cm.

Wykrawamy szklanką kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę konfitury, składamy na pół i formujemy zgrabną kulkę. Każdą przygotowaną kulkę układamy w formie z papilotkami (łączeniem do dołu).

Tak przygotowane pączki odstawiamy jeszcze do podrośnięcia na około pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.

Wierzch każdego pączka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

W międzyczasie przygotowujemy lukier.

Składniki na lukier:

  • 200g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
  • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • woda

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy cukier puder, sok z cytryny i ewentualnie niewielką ilość wody, aby uzyskać pożądaną gęstość lukru.

Jeszcze ciepłe pączki smarujemy przygotowanym lukrem, najwygodniej będzie silikonowym pędzelkiem.