Pieczone pączki z lukrem smakują wyśmienicie. To przepyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków, w smaku niewiele się różni. Polecamy gorąco!
Składniki:
- 100ml ciepłego mleka
- 50g świeżych drożdży
- 370g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 50g ksylitolu (lub zwykłego cukru)
- 170g miękkiego masła
- 3 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe lub inna wybrana konfitura
- 1 jajko do posmarowania wierzchu pączków
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na początek przygotowujemy rozczyn.
Mleko podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące.
1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn.
Ciasto wyrabiamy rękoma lub w robocie kuchennym około 10 minut, aby ciasto było gładkie.
Na koniec stopniowo dodajemy miękkie masło pokrojone w kostki, cały czas wyrabiamy aby finalnie ciasto odchodziło od ręki i było elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 1cm.
Wykrawamy szklanką kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę konfitury, składamy na pół i formujemy zgrabną kulkę. Każdą przygotowaną kulkę układamy w formie z papilotkami (łączeniem do dołu).
Tak przygotowane pączki odstawiamy jeszcze do podrośnięcia na około pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.
Wierzch każdego pączka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
W międzyczasie przygotowujemy lukier.
Składniki na lukier:
- 200g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- woda
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy cukier puder, sok z cytryny i ewentualnie niewielką ilość wody, aby uzyskać pożądaną gęstość lukru.
Jeszcze ciepłe pączki smarujemy przygotowanym lukrem, najwygodniej będzie silikonowym pędzelkiem.