Dynia to taki wdzięczny składnik dla wielu dań.
To warzywo kryje w sobie mnóstwo dobroci.
Dynia zawiera cenny beta-karoten, który jako przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.
Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i tym samym chorobom serca takim jak zawał czy udar.
Nasiona dyni mają pozytywne działanie na zmniejszenie powiększonej prostaty i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty.
Puree dyniowe
Dynia w postaci puree może być składnikiem wielu pysznych dań. Takie puree możemy wykorzystać do ciasta, ciasteczek, jako główny składnik zupy, a także do sosie lub placuszków.
Puree dyniowe może też być samodzielnym dodatkiem do obiadu np. zamiast ziemniaków.
Przepis na puree dyniowe :
Dynię kroimy najpierw na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Kawałki możemy obrać ze skórki lub upiec w całości.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut lub do miękkości.
Upieczoną dynię blendujemy dokładnie aby uzyskać gadki mus.
Upieczona dynia jest o niebo lepsza od gotowanej, aksamitna i pełna smaku, puree dzięki temu jest gęste.
Przepis na prosty krem z dyni
Składniki:
- 2 szklanki puree dyniowego
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- mała cebula
- 2 ziemniaki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego lub śmietany (opcjonalnie)
- łyżeczka świeżo startego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę podsmażamy do zeszklenia na łyżce oleju, następnie dodajemy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty czosnek, imbir oraz kurkumę i gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy 2 szklanki puree z dyni oraz mleczko kokosowe jeśli używamy. Całość blendujemy na aksamitny krem. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Podajemy z grzankami.
Smacznego!