Szukaj

Przygotuj miejsce na pączki!

Przygotuj miejsce na pączki

Przygotuj miejsce na pączki, bo mamy prosty przepis na Tłusty Czwartek, a to już dzisiaj!

Każdy z nas pamięta o starym przesądzie. Jeśli ktoś w Tłusty czwartek nie zje nawet jednego pączka, ten będzie miał przed sobą bardzo chudy cały rok! Pączki można kupić, ale zdecydowanie najlepsze są te domowe.

Czego nam potrzeba, by wykonać samodzielnie pyszne pączki?

Składniki, jakie będą potrzebne do wykonania naszych pączków znajdziecie w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Są one niedrogie i wystarczą na dużą ilość ciasta.

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, więc przygotuj miejsce na pączki!

Potrzebujemy:

  •  3/4 szklanki cukru
  •  1 kg mąki tortowej
  •  4 łyżeczki masła
  •  2 szklanki mleka
  •  10 żółtek
  •  100 g drożdży
  •  malutki kieliszek spirytusu

Jako nadzienie niezbędna będzie konfitura różana, twarda marmolada lub powidła śliwkowe. Jeśli mamy zimowe zapasy w spiżarni, to warto tam zajrzeć.

Do smażenia przyda się dobrej jakości olej (ok. 1 litr), najlepiej rzepakowy lub czysty smalec.

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Drożdże mieszamy z  0,5 szklanki lekko podgrzanego, ale nie wrzącego mleka. Należy pamiętać, aby dobrze rozpuścić wszystkie drożdże, uważając, by nie powstały grudki. Kolejno dodajemy po 1 łyżce cukru i 3 łyżkach mąki. Masę przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia. Czas oczekiwania to około 10-15 minut. W misce ucieramy żółtka z pozostałą ilością cukru, dodajemy kolejno mąkę oraz nasz rozczyn drożdżowy, a  także wlewamy resztę mleka. Ciasto wyrabiamy tylko ręcznie – przez kilka minut. Starannie je uklepujemy, tak by złapało dużo powietrza i stało się puszyste. Jeśli odchodzi od ścianki miski, to znaczy, że masa jest dobrze wyrobiona. W garnuszku rozpuszczamy masło, wlewamy je do ciasta, dodajemy kieliszeczek spirytusu i dokładnie wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy około 1 minuty. Po raz kolejny odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Jeśli podwoi swą objętość, oznacza to, że jest już gotowe.

Formujemy pączki, wkładamy do nich nadzienie i smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu przez 2- 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i świętujemy!

SMACZNEGO !