Warto mieć w lodówce mały zapas ugotowanej kaszy jaglanej. Można tworzyć z niej przepyszne cuda, zarówno w wersji śniadaniowej, jak i na deser z mnóstwem dodatków w postaci świeżych owoców czy bakalii. Zapewniam, że w takiej wersji na pewno nam się nie znudzi, za każdym razem możemy tworzyć inne, zdrowe kompozycje!
Pudding kakaowy
W tej wersji doskonałym dodatkiem jest soczysty i lekko kwaskowaty granat. Te małe ziarenka mają ogromną moc, wspomagają odporność, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Granat zawiera również dużo witamin (przede wszystkim B5, C i E) i składników mineralnych, głównie potasu, magnezu i fosforu. Warto włączyć go do swojej diety!
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- łyżka kakao
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
- ziarenka granatu do posypania
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną lekko podgrzewamy z mlekiem kokosowym, następnie dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę. Podajemy w towarzystwie ziarenek granatu lub innych wybranych owoców.
Pudding orzechowy z bakaliami
Składniki:
- szklanka świeżo ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 daktyle
- garść orzeszków ziemnych
- 2 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną, mleko kokosowe i daktyle podgrzewamy kilka minut na niewielkim ogniu. Następnie blendujemy z masłem orzechowym na gładką masę. Orzeszki ziemne i czekoladę drobno siekamy. Pudding przekładamy do miseczki, posypujemy orzeszkami i czekoladą.
Pudding marcepanowy
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego (ew. innego)
- 1/3 szklanki migdałów bez skórki
- kilka kropel olejku migdałowego
- łyżka miodu
- kilka kostek gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
Migdały rozdrabniamy niemal na mąkę (używamy blendera z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery S). Kaszę jaglaną i mleko chwilę podgrzewamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Przekładamy do miski, dodajemy zmielone migdały, olejek migdałowy i miód. Całość blendujemy na gładko. Przekładamy do miseczek lub pucharków, posypujemy drobno posiekaną czekoladą.
Smacznego!