Mirt – zioło nie tylko z tradycją – właściwości lecznicze mirtu

Mirt w Polsce wykorzystywany jest głównie jako roślina ozdobna, uprawiana w ogrodach i doniczkach. Jej zimozielone liście zdobią o każdej porze roku, a ścinane gałązki służą do obrzędów religijnych. Nie każdy wie, że mirt wykazuje także właściwości prozdrowotne. Jako przyprawa mirt stosowany jest w Południowej Europie, na Bliskim Wschodzie oraz w Północnej Afryce.

Charakterystyka mirtu i nutka tradycji

Mirt to krzewina dorastająca w naturalnych warunkach do 3-4 metrów wysokości. Odmiany uprawne zwykle są niższe (ok. 1 metr). Liście mirtu są zielone przez cały rok, nie opadają na zimę. Latem natomiast mirt kwitnie na biało.

Według tradycji starożytnej mirt jest znakiem czystości, piękna, płodności, radości i nieśmiertelności. W niektórych kulturach gałązki mirtu służą jako ozdoba panny młodej, a także są wykorzystywane jako symbolika innych obrzędów religijnych.

Mirt – właściwości lecznicze

Mirt nie jest rośliną powszechnie stosowaną w ziołolecznictwie. W Polsce właściwości mirtu nie są tak dobrze znane, jak to ma miejsce w wielu innych krajach, gdzie stosuje się go na określone dolegliwości. Pomimo tego, uznaje się jego wartościowy skład, który w wielu krajach wykorzystywany jest jako źródło zdrowia.

Na szczególną uwagę zasługują salicylany zawarte w mircie, które wykazują właściwości przeciwbólowe. Mirt w krajach azjatyckich stosowany jest przy przeziębieniu, bólu gardła, a także na kaszel i katar. Niektórzy żują liście mirtu uznając jego odświeżające właściwości.

Napary i odwary z mirtu bywają stosowane do płukania gardła, a także do przemywania ran, owrzodzeń, czy zmian skórnych, w tym trądzikowych.  Ciepły odwar z mirtu ma pomagać przy skręceniach oraz złamaniach.

Z kolei mirt wykorzystany w kosmetyce usuwa łupież, wzmacnia włosy i odżywia skórę głowy. Napary z mirtu wcierane we włosy ponoć zwiększają intensywność koloru, dlatego polecane są do włosów ciemnych.

W potrawach śródziemnomorskich mirt znajduje zastosowanie jako aromatyczna przyprawa. Liście są dodawane do sałatek i potraw mięsnych. Pomimo ziołowego, mocnego posmaku, mirt jest stosowany także jako dodatek do deserów oraz jako baza do produkcji likierów.

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *