Pudding jaglany z owocami. Śniadanie i deser w jednym.

Pudding jaglany z owocami. Śniadanie i deser w jednym.

Warto mieć w lodówce mały zapas ugotowanej kaszy jaglanej. Można tworzyć z niej przepyszne cuda, zarówno w wersji śniadaniowej, jak i na deser z mnóstwem dodatków w postaci świeżych owoców czy bakalii. Zapewniam, że w takiej wersji na pewno nam się nie znudzi, za każdym razem możemy tworzyć inne, zdrowe kompozycje!

 

Pudding kakaowy

W tej wersji doskonałym dodatkiem jest soczysty i lekko kwaskowaty granat. Te małe ziarenka mają ogromną moc, wspomagają odporność, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Granat zawiera również dużo witamin (przede wszystkim B5, C i E) i składników mineralnych, głównie potasu, magnezu i fosforu. Warto włączyć go do swojej diety!

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • łyżka kakao
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • ziarenka granatu do posypania

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną lekko podgrzewamy z mlekiem kokosowym, następnie dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę. Podajemy w towarzystwie ziarenek granatu lub innych wybranych owoców.

 

Pudding orzechowy z bakaliami

Składniki:

  • szklanka świeżo ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 daktyle
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną, mleko kokosowe i daktyle podgrzewamy kilka minut na niewielkim ogniu. Następnie blendujemy z masłem orzechowym na gładką masę. Orzeszki ziemne i czekoladę drobno siekamy. Pudding przekładamy do miseczki, posypujemy orzeszkami i czekoladą.

Pudding marcepanowy

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (ew. innego)
  • 1/3 szklanki migdałów bez skórki
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • łyżka miodu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)

Migdały rozdrabniamy niemal na mąkę (używamy blendera z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery S). Kaszę jaglaną i mleko chwilę podgrzewamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Przekładamy do miski, dodajemy zmielone migdały, olejek migdałowy i miód. Całość blendujemy na gładko. Przekładamy do miseczek lub pucharków, posypujemy drobno posiekaną czekoladą.

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *