Szukaj

Puszyste ciasto drożdżowe bez cukru i jajek.

pusztyste ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to klasyk na polskich stołach. Możemy wykorzystać do niego owoce sezonowe, takie jak jabłka, śliwki, porzeczki czy jagody. W każdej z tych wersji będzie smakować idealnie i zadowoli każdego.

Możemy także pokusić się o nieco zdrowszą wersję, bez białego cukru. Poniżej wersja zdrowo słodzona i bez jajek. Mimo to, ciasto jest wyśmienite, puszyste i lekkie jak chmurka.

 

Składniki na ciasto (forma o wymiarach 24×24):

  • 300g mąki
  • 25g drożdży
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub ksylitolu)
  • 60g oleju kokosowego lub masła
  • jabłka lub inne owoce sezonowe

Składniki na kruszonkę:

  • 60g zimnego masła
  • 80g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru kokosowego (lub ksylitolu)

dodatkowo płatki migdałowe do posypania

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy lub masło, na minimalnym ogniu. Odstawiamy.

W garnku lekko podgrzewamy mleko kokosowe.

Przygotowujemy zaczyn. Do kubka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru kokosowego i 1/3 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesypujemy pozostałą mąkę, cukier kokosowy, przestudzony olej kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn, następnie całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w większą kostkę lub plastry. Tak przygotowane owoce układamy na wierzchu ciasta, lekko dociskamy.

Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło, mąki i cukier łączymy rękoma lub nożem tylko do połączenia składników. Rozkruszamy równomiernie na ciasto. Jeśli lubimy chrupiący wierzch, możemy pokusić się o dodatek płatków migdałowych – polecamy!

Formę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut lub nieco dłużej (ciasto musi wyraźnie podrosnąć).

Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na około 30 minut (można sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wykładamy na podstawkę do przestygnięcia.

 

Smacznego!