Szukaj

Rogaliki drożdżowe z czekośliwką

Rogaliki z czekośliwką

Przepis dość tradycyjny, bo któż nie pamięta puchatych rogalików oblanych lukrem, a w środku wypełnionych ulubionym nadzieniem np. jabłkami lub powidłami.

Warto raz na jakiś czas poświęcić nieco czasu na przygotowanie tych słodkości, które tajemniczo znikają w ekspresowym tempie!

 

Składniki (około 30 sztuk niewielkich rogalików):

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 40g masła
  • szczypta soli
  • czekośliwka lub powidła do nadziewania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

250ml mleka podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące.

W drugim rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie przygotowujemy rozczyn.

Do szklanki wkruszamy drożdże i mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko, przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn.

Ciasto wyrabiamy rękoma lub w robocie kuchennym około 10 minut, aby ciasto było gładkie i pierzaste.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy dość cienko, następnie ostrym nożem lub radełkiem wykrawamy trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę czekośliwki lub powideł i zawijamy na kształt rogala.

Przygotowane rogaliki układamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Układając pamiętajmy o odstępach, ponieważ rogaliki jeszcze podrosną.

Rogaliki odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 1 godzinę, do wyraźnego podrośnięcia.

Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 200’C (opcja góra-dół). Rogaliki przed upieczeniem możemy posmarować rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy na środkowym poziomie około 15 minut, do ładnego zrumienienia.

Przestudzone rogaliki najlepiej dodatkowo polukrować.

Smacznego!