Rozgrzewająca zupa krem powinna towarzyszyć nam szczególnie o tej porze roku.
Zupa ziemniaczana jest sycąca i dobra zarówno na obiad, jak i na kolację. A jeśli ktoś lubi wytrawne śniadania to i o poranku sprawdzi się doskonale.
Składniki na bulion warzywny:
- 3 marchewki
- por
- 1/4 selera
- 2 pietruszki
- 1/2 cebuli
- liść kapusty (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
Dodatkowo:
- 5 średnich ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz
- grzanki z czerstwego chleba
Przygotowanie:
Przygotowujemy warzywa do bulionu. Marchew, seler i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na pół. Por dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Cebulę opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni i dodajemy do garnka.
Bulion gotujemy na minimalnym ogniu (ma tylko delikatnie „mrugać”) aż warzywa zmiękną, im dłużej, tym lepiej.
Gdy bulion jest już gotowy, odcedzamy go i przechodzimy do dalszych przygotowań.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek siekamy, nie musi być idealnie, zupa i tak będzie zblendowana.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy czosnek i ziemniaki, chwilę podsmażamy mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem gałązki rozmarynu, aż ziemniaki zmiękną, zajmie to około 15 minut.
Gdy ziemniaki zmiękną, wyciągamy gałązkę rozmarynu, następnie blendujemy zupę na gładki krem. Przyprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.
Czerstwy chleb kroimy na kromki, a następnie w kostkę. Na patelni posmarowanej oliwą (lub na suchej patelni) podpiekamy grzanki aby ładnie zezłociły się z obu stron.
Gorącą zupę przelewamy do miseczek, posypujemy garścią grzanek i od razu podajemy.
Smacznego!