Sery i ich wartość odżywcza

Wyróżniamy różne gatunki serów, ale technika ich produkcji jest podobna, gdyż rozpoczyna się od oddzielenia serwatki. Proces ten odbywa się przy użyciu kwasów lub bakterii. Zależnie od rodzaju użytych drobnoustrojów powstają „oczka serowe” o odmiennych wymiarach i kształtach.
Ser zawiera pełnowartościowe białko oraz witaminy i mikroelementy. Przyjrzyjmy się bliżej składowi omawianego produktu spożywczego:
– Witamina B12
Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Przyczynia się do regeneracji i wytwarzania osłonek włókien nerwowych, które izolują komórki nerwowe oraz pozwalają na skuteczne przewodnictwo nerwowe.
– Witamina A
Jej niedobór prowadzi do zaburzeń widzenia o zmierzchu oraz przy niskim natężeniu światła. Bez odpowiedniego stężenia tej substancji dochodzi do rozwoju kseroftalmii (wysychanie spojówki i gruczołu łzowego) oraz owrzodzenia rogówki, co prowadzi do utraty wzroku. Brak witaminy A spowalnia proces gojenia ran, co może wywołać poważne konsekwencje u osób cierpiących na cukrzycę.
– Witamina D
Odpowiada ona za zwiększanie jelitowego wchłaniania wapnia i fosforanów oraz za utrzymanie prawidłowej gęstości kości. Pomaga chronić przed złamaniami i demineralizacją zębów. Obniża prawdopodobieństwo zachorowania na choroby autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane czy reumatoidalne zapalenie stawów.
– Fosfor
Ten pierwiastek wraz z wapniem bierze udział w budowaniu układu kostnego. Odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych oraz pomaga zachować w organizmie równowagę kwasowo-zasadową.
– Chrom
Substancja ta uczestniczy w regulacji metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczów. Uwrażliwia tkanki na działanie insuliny oraz pomaga w regulacji stężenia lipidów we krwi.
– Chlor
Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego pH, stwarzając optymalne warunki do pracy narządów. Normuje poziom sodu w organizmie, co ma wpływ na wartość ciśnienia krwi. Chlor aktywuje wytwarzanie enzymów trawiennych, a także uczestniczy w produkcji kwasu solnego w żołądku.
Jakie aminokwasy możemy odnaleźć w serze?
– Tryptofan
Substancja ta przyczynia się do powstawania serotoniny, czyli hormonu szczęścia oraz melatoniny, która reguluje rytm snu i czuwania. Aminokwas wpływa też na metabolizm węglowodanów, przez co wspomaga proces utrzymania prawidłowej masy ciała.
– Tyrozyna
Niski poziom tego aminokwasu wzmaga podatność na stres, intensyfikuje stany lękowe, przyczynia się do rozwoju depresji, a także wpływa na osłabienie zdolności umysłowych.
Ser a cukrzyca
Udowodniono, że wysokie spożycie serów niskotłuszczowych pomaga chronić organizm przed zachorowaniem na cukrzycę typu II. Wapń wespół z witaminą D wpływa korzystnie na wydzielanie insuliny oraz na zmniejszenie oporności tkanek na działanie wspomnianego hormonu. Za podwyższenie wrażliwości tkanek na insulinę odpowiadają również białka podpuszczkowe skrywające się w serach. Białka te przyczyniają się do utrzymywania niskiego indeksu glikemicznego sera co sprawia, że spożycie tego produktu spożywczego nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Stan kości i zębów
W celu zapobiegania rozwojowi osteoporozy osoby starsze powinny codziennie dostarczać organizmowi 1200-1300 mg wapnia. Poszczególne gatunki sera mają odmienną zawartość wapnia, ale warto pamiętać, że najlepiej przyswajalnymi źródłami tego pierwiastka są produkty nabiałowe, a nie suplementy diety.



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *