Spirulina – źródło związków bioaktywnych

Spirulina produkowana jest z biomasy sinic z gatunku Arthrospira (cyjanobakterie). Bakteria te bytują w wodach w rejonie Afryki, Azji, a także centralnej Ameryki. Większość suchej masy spiruliny tworzą pełnowartościowe białka o wysokim poziomie strawności, bogate w aminokwasy egzogenne. Wspomniane aminokwasy muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki nie potrafi syntetyzować tych związków z innych składników lub też syntetyzuje je w ilościach zbyt niskich w stosunku do zapotrzebowania. W spirulinie odnajdziemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, magnez, potas, selen, cynk. Warto wspomnieć także o zawartości barwników, takich jak chlorofil, fikoerytryna, fikocyjanina, które chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na skórę, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia i zapobiegają rozwojowi raka skóry.
Otyłość
Mechanizm wpływu spiruliny na redukcję masy ciała polega na zwiększaniu ilości pożytecznych dla organizmu człowieka bakterii w przewodzie pokarmowym. Są to w szczególności drobnoustroje z rodzaj Lactobacillus i Bifidobacteria. Prawidłowa mikroflora jelitowa wspomaga procesy trawienne i sprzyja wchłanianiu składników odżywczych.
Cukrzyca
Badania na osobach chorych na cukrzycę typu 2 i przyjmujących preparaty spiruliny wykazały, że suplementacja obniżyła poziom glukozy na czczo oraz po posiłku. Wspomniane preparaty pomagają zatem utrzymać właściwe stężenie glukozy w ciągu doby, a także korzystnie wpływają na poziom insuliny w ustroju.
Cholesterol
Wyciąg z Arthrospira pomaga obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL cholesterolu oraz przyczynia się do podniesienia poziomu frakcji tzw. dobrego cholesterolu HDL. Spirulina zawdzięcza swoje hipolipemizujące działanie zawartości fikocyjaniny C, czyli niebieskiego barwnika. Barwnik ten posiada potencjał antyoksydacyjny, a także wykazuje hamujący wpływ na aktywność enzymu – lipazy trzustkowej, co skutkuje spadkiem stężenia triacylogliceroli we krwi.
Spirulina wpływa na podwyższenie stężenia lipazy lipoproteinowej (LPL), która odpowiada za rozpad triacylogliceroli do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. LPL wyłapuje tłuszcz z krwiobiegu i przenosi go do komórek, które mogą wykorzystać lipidy do wytworzenia energii.
Za hipolipemizujący efekt działania spiruliny odpowiadają również nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, takie jak kwas linolowy i γ-linolenowy, które inicjują obniżenie zbyt wysokich parametrów lipidowych.
Cyjanobakterie dostarczają także witaminy PP, czyli niacyny, która powoduje spadek poziomu frakcji LDL cholesterolu oraz triacylogliceroli.
Odporność
Mechanizm wpływu wyciągu z Arthrospira na układ odpornościowy nie jest wyjaśniony jednak udowodniono, że substancja ta powoduje stłumienie reakcji alergicznej u myszy. U ludzi suplementacja preparatami spiruliny pomaga złagodzić objawy alergicznego nieżytu nosa. W badaniach nad komórkami krwi człowieka wykazano, że omawiana substancja podnosi odporność organizmu na działanie pasożytów .
Wzrok
Spirulina posiada w swoim składzie związek zwany zeaksantyną – jest to barwnik należący do karotenoidów, który odnaleźć można w siatkówce oka. Suplementacja ekstraktu z cyjanobakterii może wpłynąć na podniesienie stężenia barwnika u osób narażonych na rozwój zaćmy.
Choroby degeneracyjne
Prace badawcze wykonane na myszach pokazały wpływ preparatów zawierających spirulinę na spowolnienie rozwoju zaburzeń degeneracyjnych prowadzących do wystąpienia choroby Alzheimera.
Czy każdy może stosować suplementację?
Suplementy zawierające wyciąg z Arthrospira mogą prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych oraz działań ubocznych, takich jak bóle głowy, bóle mięśni, problemy z koncentracją, wzmożona potliwość.



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *