Szafran – kiedy warto go spożywać?

Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata, przez wielu uznawana za luksus w kuchni i nie tylko. Cierpki, gorzki, korzenny i piżmowy smak, zapach skoszonej trawy, wysoka cena za gram – czym ta niezwykła przyprawa zasłużyła sobie na tak szerokie uznanie w kulinariach, medycynie i kosmetyce? Jakie właściwości wykazuje szafran, czy warto go spróbować i jak pozyskuje się tą ciekawą przyprawę?

 

Szafran – co to jest?

Szafran uprawny (crocus sativus) wyglądem przypomina wiosenne krokusy, jednak szafran kwitnie jesienią w okresie od września do października. Przyprawę pozyskuje się z ususzonych słupków kwiatowych – ok. 150 sztuk kwiatów na 1 gram przyprawy. Każdy słupek zbierany jest ręcznie, dlatego cena szafranu jest tak wysoka w porównaniu do innych przypraw. Za 1 gram przyprawy zapłacimy ok. 30 zł lub więcej, co daje kwotę 30 tysięcy złotych za kilogram! Ze względu na wysoką cenę warto uważać na ryzyko związane z podróbkami.

 

Właściwości lecznicze szafranu

Szafran ceniony jest nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, kolor i zapach, ale także z powodu licznych właściwości zdrowotnych. Przyprawa od stuleci wykorzystywana była jako środek na wiele dolegliwości. W słupkach kwitowych szafranu odkryto związek o nazwie krocyna, który nadaje żółto-pomarańczową barwę przyprawie. Substancja ta jest badana pod względem potencjalnych właściwości mogących stanowić zastosowanie przy depresji, niepłodności, czy chorobie wrzodowej żołądka. Przy takich dolegliwościach szafran jest stosowany w ludowej medycynie indyjskiej, jednak istnieją badania potwierdzające potencjał tej przyprawy. Szafran w medycynie tradycyjnej bywa stosowany także na bolesne miesiączkowanie, ospę wietrzną, astmę, czy przeziębienie. Niektórzy uznają szafran za naturalny afrodyzjak, głównie ze względu na potencjał przy leczeniu niepłodności,

 

Szafran w kuchni

Szafran jest szczególnie lubiany w kuchni indyjskiej. Przyprawa pasuje idealnie do potraw zawierających ryż. Poza ciekawym smakiem dania z szafranem zyskują także charakterystyczny zapach. Szafran możemy dodawać do zup, sosów, sałatek, czy potraw mięsnych. Wystarczająca ilość szafranu to zaledwie kilka sztuk ususzonych słupków. Przyprawa w większych ilościach zniszczy smak potrawy sprawiając, że będzie ona gorzka i cierpka. Ponadto, duże ilości szafranu mogą być szkodliwe dla zdrowia.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *