Szukaj

Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki. Doskonałe!

Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki. Doskonałe!

Propozycja dla fanów czekoladowych smaków.

Ciasto może okazać się hitem na niejednej imprezie. Zapewniam, że nie zostanie po nim nawet okruszek!

Dodatkowo, jest bardzo proste do przygotowania,  a jego wykonanie nie zabierze zbyt wiele czasu. Goście będą zachwyceni!

Mocno czekoladowe niczym brownie, choć nie jest tak ciężkie i nie ma w sobie grama mąki. Orzechy laskowe wspaniale komponują się z czekoladą, a całość możemy wzbogacić skórką pomarańczową.

Orzechy laskowe (czyli owoce leszczyny) są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom złego cholesterolu. Warto włączyć je do codziennej diety również ze względu na wspaniały smak.

 

Składniki :

 

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)
  • 200g masła lub oleju kokosowego
  • 200g zmielonych orzechów laskowych (mogą być również migdały)
  • 4 jajka
  • kopiasta łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka ksylitolu lub cukru kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżka starej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 160’C (opcja grzania góra-dół).

W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy masło wraz z połamaną czekoladą, tylko do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce łączymy zmielone orzechy laskowe, kakao, sól, ksylitol i proszek do pieczenia.

Kiedy masa czekoladowa nieco przestygnie, stopniowo dodajemy do niej jajka i mieszamy trzepaczką do połączenia. Masę przelewamy do miski ze składnikami suchymi, dodajemy startą skórkę z pomarańczy (jeśli używamy). Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia, następnie przelewamy do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia (średnica tortownicy 26cm). Wierzch delikatnie wyrównujemy silikonową szpatułką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, na środkowym poziomie.

Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy w formie do przestygnięcia.

Smacznego!