antyoksydanty

 
 

Najlepszy owoc na lato – arbuz

Smaczny, dietetyczny, nawadniający i zdrowy – arbuz to zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów na letnią przekąskę. W upalne dni często tracimy apetyt i o wiele trudniej jest nam przekonać się do mięsnych posiłków. Z kolei owoce i warzywa smakują doskonale, zwłaszcza gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni. Arbuz jest szczególnie lubiany w lecie nie tylko ze względu na swoją soczystość, ale także dzięki swoim licznym właściwościom odżywczym. Jakie witaminy zawiera arbuz i dlaczego warto po niego sięgać jak najczęściej?   Arbuz – charakterystyka rośliny, uprawa Arbuz jest orzeźwiający iCzytaj dalej


Żywność o potencjale przeciwnowotworowym

Każdego roku w Polsce na nowotwory złośliwe choruje ponad 135 tysięcy osób. Oprócz predyspozycji genetycznych, rozwój choroby uwarunkowany jest nieodpowiednim stylem życia, który wpływa niekorzystnie na procesy naprawcze komórek organizmu. Naturalne czynniki wzmacniające odporność organizmu to aktywność fizyczna, optymalna ilość snu, a zwłaszcza prawidłowa dieta, w której poza właściwym bilansem składników pokarmowych ważne jest odpowiednie spożycie witamin o działaniu antyoksydacyjnym, składników mineralnych, wysokowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, probiotyków. Antyoksydanty to związki chemiczne, wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju nie tylko miażdżycy, ale iCzytaj dalej


Barwniki pełne zdrowia – rośliny o jasnym zabarwieniu

Barwniki pełne zdrowia – rośliny o jasnym zabarwieniu

Rośliny mają rozmaite zabarwienie – od bladożółtych, przez czerwone, po wszystkie odcienie fioletu. Skąd bierze się tak duża różnorodność roślinnych barwników i czy ma wpływ na właściwości lecznicze roślin? Za intensywny kolor owoców i warzyw odpowiadają rozmaite związki chemiczne, wykazujące szereg dobroczynnych właściwości leczniczych, które różnią się w zależności od danej substancji. Co nadaje jasną barwę owocom i warzywom? Rośliny o jasnym zabarwieniu zawierają duże ilości karotenoidów, czyli związków o barwie żółtej, czerwonej i pomarańczowej. Poza roślinami o takich odcieniach, karotenoidy występują także w roślinach zielonych oraz w świecie zwierząt.Czytaj dalej


Barwniki pełne zdrowia – rośliny o ciemnym zabarwieniu

Barwniki pełne zdrowia – rośliny o ciemnym zabarwieniu

Śliwki, aronia, czarna porzeczka i bakłażan – co je łączy? Rośliny o ciemnym zabarwieniu zawierają duże ilości barwników z grupy o nazwie antocyjany. Co to za związki? Jak działają i jaki wpływ wywierają na organizm? Antocyjany (antocyjanidyny) są naturalnymi związkami roślinnymi, które zaliczamy do flawonoidów. Nadają owocom i warzywom czerwone, niebieskie i fioletowe zabarwienie. Odcień barwy zależy od ph soków komórkowych. Im ciemniejsze warzywo, czy owoc, tym więcej związków zawiera i korzystniej działa na organizm. Niektóre rośliny zawierają całą gamę różnych związków flawonoidowych, co nadaje im rozmaite odcienie.   DoCzytaj dalej


Czosnek pospolity, czy czosnek niedźwiedzi?

Czosnek pospolity, czy czosnek niedźwiedzi

Czosnek używany jest jako świeży dodatek do wielu dań, głównie mięsnych lub w formie suszonej przyprawy do zup, czy sosów. Poza wykorzystaniem w kuchni, chyba każdy wie, że czosnek to naturalny antybiotyk odznaczający się licznymi właściwościami leczniczymi. Czosnek należy do rodziny Allium, która zawiera ok 700 odmian tej rośliny. Poza czosnkiem pospolitym (Allium sativum) coraz większym zainteresowaniem cieszy się czosnek niedźwiedzi (Allium Ursinum). Jaka jest różnica między odmianami, który działa korzystniej na organizm i przy jakich dolegliwościach może się przydać? Czosnek pospolity – właściwości, zawartość substancji leczniczych Swoje liczne właściwościCzytaj dalej