Najlepszy owoc na lato – arbuz

Smaczny, dietetyczny, nawadniający i zdrowy – arbuz to zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów na letnią przekąskę. W upalne dni często tracimy apetyt i o wiele trudniej jest nam przekonać się do mięsnych posiłków. Z kolei owoce i warzywa smakują doskonale, zwłaszcza gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni. Arbuz jest szczególnie lubiany w lecie nie tylko ze względu na swoją soczystość, ale także dzięki swoim licznym właściwościom odżywczym. Jakie witaminy zawiera arbuz i dlaczego warto po niego sięgać jak najczęściej?

 

Arbuz – charakterystyka rośliny, uprawa

Arbuz jest orzeźwiający i słodki, dlatego zwykle uznajemy go za owoc. Niczym nie przypomina nieco mniej lubianych warzyw, tymczasem ze względu na jego pochodzenie i sposób uprawy tak naprawdę jest to warzywo. W ogrodach można z powodzeniem hodować arbuzy podobnie jak dynie i ogórki, jednak koniecznie w wysokich temperaturach – spadek temperatury poniżej 25 stopni Celsjusza spowalnia rozwój rośliny. Arbuz zaliczany jest do rodziny dyniowatych, lubi słońce oraz żyzną i przede wszystkim ciepłą glebę. Aby sadzonki arbuza mogły wytworzyć dojrzałe owoce konieczne są ok. trzymiesięczne upały.

W celu domowej uprawy arbuza warto więc w pierwszej kolejności wyhodować sadzonkę z nasion (mogą być prosto po zjedzeniu arbuza) w doniczce na wewnętrznym parapecie. Do ogrodu wsadzamy arbuzy dopiero po ociepleniu gleby, czyli przynajmniej 2-3 tygodnie po ostatnim mrozie. Konieczne jest również stosowanie ściółki ocieplającej glebę oraz osłony. Ogrodnicy posiadający szklarnię mają znacznie większe szanse na powodzenie, jednak nie jest to konieczne.

Właściwości arbuza

Arbuz w ponad 90% składa się z wody, dlatego jest idealną rośliną na lato. Spożywanie arbuzów zmniejsza ryzyko odwodnienia i co więc daje uczucie orzeźwienia przynosząc ulgę w upalne dni. Poza istotną zawartością wody arbuz jest bardzo pożywny, ponieważ dostarcza liczne związki mineralne, wartości odżywcze oraz witaminy, jednak na prawdziwą uwagę zasługuje zawartość naturalnych antyoksydantów.

Wśród antyoksydantów (przeciwutleniaczy) zawartych w arbuzie znajdują się m.in.:

  • likopen,
  • beta-karoten,
  • zeaksantyna,

Poza antyoksydantami o istotnym działaniu przeciwnowotworowym oraz spowalniającym procesy starzenia arbuz zawiera także związki takie jak np.:

  • witamina A, C, E, K; witaminy z grupy B;
  • cynk, magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód;
  • aminokwasy (np. L-cytrulina);
  • węglowodany;
  • tłuszcze.

Pomimo wysokiej zawartości licznych składników odżywczych i związków mineralnych arbuz należy do roślin stosunkowo mało kalorycznych. 100 g arbuza zawiera ok. 30 kcal, nie jest to jednak odpowiednia roślina dla diabetyków – stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (75) sprawia, że arbuz może podnieść poziom cukru we krwi.

Kiedy warto jeść arbuza?

Po arbuza warto sięgać nie tylko ze względu na właściwości nawadniające, ale także w przypadku wielu dolegliwości, które związki zawarte w arbuzie mogą załagodzić. Liczne substancje sprawiają, że arbuz może m.in. obniżać ciśnienie krwi. Właściwości obniżające ciśnienie krwi u osób z wysokim, jednak jeszcze prawidłowym ciśnieniem, arbuz zawdzięcza L-cytrulinie, która poprzez usprawnianie przepływu krwi może działać także jako naturalny środek na potencję.

Regularne spożywanie arbuza może podnieść sprawność fizyczną, poprawić siłę mięśni i stawów oraz wzmocnić organizm. Z kolei witaminy i antyoksydanty sprawiają, że arbuz jest idealną rośliną wspomagającą zachowanie urody.



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *