buraki
Buraczane ciasto czekoladowe

Buraki to niepozorne warzywa z których możemy wyczarować naprawdę wiele zdrowych smakowitości. Wszyscy znamy je jako dodatek do obiadu lub w postaci barszczu, ale burak doskonale odnajduje się również w koktajlach czy też w słodkich wypiekach. Burak to warzywo niskokaloryczne, poza tym pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego dzięki zawartości witaminy B1. Ponadto buraki wpływają korzystnie na nasze kości, zęby oraz funkcjonowanie mózgu. Dziś proponujemy niepozorne, ale niezwykle smaczne ciasto z tym właśnie drogocennym składnikiem. Składniki: 3/4 szklanki puree z buraka 2 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej lubCzytaj dalej
Pieczone kotleciki buraczane

Buraki dzięki betaninie są silnym przeciwutleniaczem. Warzywa te, wspierają układ odpornościowy i krwionośny, zmniejszają ryzyko anemii i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Ponadto buraki są niskokaloryczne, zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Buraki smakują znakomicie w wersji pieczonej, warto też sięgać na co dzień po sok z surowego buraka by w pełni wykorzystać jego właściwości. Kotleciki buraczane smakują doskonale zaraz po upieczeniu, ale świetnie sprawdzą się również na drugi dzień, w wersji na zimno. Do ich wykonania możemy zużyć nawet buraczki pozostałe nam z gotowaniaCzytaj dalej