celiakia

 
 

Dlaczego witamina D jest ważna dla zdrowia seniora?

Witamina D jest witaminą, której niedobory często są obserwowane u osób w wieku podeszłym, dlatego wskazane jest, aby seniorzy zażywali doustne preparaty cholekalcyferolu przez cały rok. Omawiana witamina ulega rozpuszczeniu w tłuszczach, dlatego osoby stosujące dietę ubogotłuszczową bądź farmaceutyki hamujące wchłanianie tłuszczów są narażone na hipowitaminozę. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie. Im więcej aktywnej postaci witaminy D – kalcytriolu znajdzie się w jelicie, tym więcej wapnia zdoła się wchłonąć z przewodu pokarmowego, natomiast niedobór powyższego związku wpływa na obniżone wchłanianie wapnia.Jakie schorzenia przewodu pokarmowego mogą doprowadzić do zakłóceńCzytaj dalej


Wskazania do stosowania diety bezglutenowej

Gluten to grupa białek, które znajdują się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Gluten wykorzystuje się do produkcji sosów, przypraw, lodów, przetworów mlecznych oraz osłonek jadalnych ochraniających produkt spożywczy przed utratą świeżości. Wyróżniamy kilka chorób obligujących pacjentów do stosowania diety bezglutenowej. Są to głównie schorzenia na podłożu autoimmunologicznym, takie jak celiakia, choroba Duhringa, ataksja glutenozależna. Celiakia Przyczynę pojawienia się choroby trzewnej można odnaleźć w predyspozycjach genetycznych do wystąpienia niekorzystnych reakcji po spożyciu glutenu. W grupie wysokiego ryzyka znajdują się więc osoby, których krewni pierwszego stopnia cierpią na celiakię. Pacjenci chorującyCzytaj dalej


Celiakia jako wskazanie do stosowania diety bezglutenowej

Celiakia jako wskazanie do stosowania diety bezglutenowej

Celiakia (choroba trzewna) jest jedną z form reakcji alergicznej, została ona opisana ponad 60 lat temu przez Williama Dicke. Choroba występuje najczęściej u osób predysponowanych genetycznie i dotyka pacjentów w każdym wieku. W przypadku rozpoznania celiakii u osoby w wieku podeszłym, powinno być wykluczone współistnienie procesu złośliwego. Nowotwory przewodu pokarmowego w omawianej chorobie mogą dotyczyć 15% nieleczonych pacjentów. Ryzyko to spada po 5 latach stosowania diety bezglutenowej do poziomu odpowiedniego dla populacji ogólnej. Klinicznie choroba trzewna manifestuje się objawami złego wchłaniania lub zmianami patologicznymi przewodu pokarmowego, które ustępują pod wpływemCzytaj dalej