chleb na zakwasie
Pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba

Naturalny chleb np. na zakwasie po kilku dniach staje się czerstwy. Może nie zrobimy już z niego klasycznej kanapki, ale mamy kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie takiego pieczywa. Klasyczne grzanki Przydadzą się do zup kremów oraz sałatek, nie musimy od razu ich wykorzystywać, doskonale nadają się do przechowywania. Przygotowanie: Kromki kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię (może być sucha lub delikatne posmarowana oliwą), mieszamy aby równomiernie się zezłociły i gotowe. Możemy grzanki posypać ulubionymi ziołami. Chleb z jajkiem w środku To ciekawy pomysł na śniadanie, dziękiCzytaj dalej
Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Gdy zakwas mamy już gotowy, pora na wypieczenie pierwszego bochenka! Najprostsza wersja chleba na zakwasie. W prostocie tkwi pełnia smaku. Potrzeba tak niewiele, by uzyskać tak wspaniały efekt! Miękki miąższ i chrupiąca skórka. Do pełni szczęścia wystarczy tylko dodatek dobrego masła. Składniki: 150g aktywnego zakwasu żytniego 250g wody 400g mąki pszennej łyżeczka soli Przygotowanie: Do miski przekładamy zakwas i mieszamy z wodą. Następnie dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Podczas wyrabiania ciasto będzie się trochę kleić, ale tak ma byćCzytaj dalej