Szukaj

Pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba

Pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba

Naturalny chleb np. na zakwasie po kilku dniach staje się czerstwy.
Może nie zrobimy już z niego klasycznej kanapki, ale mamy kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie takiego pieczywa.

 

Klasyczne grzanki

Przydadzą się do zup kremów oraz sałatek, nie musimy od razu ich wykorzystywać, doskonale nadają się do przechowywania.

Przygotowanie:

Kromki kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię (może być sucha lub delikatne posmarowana oliwą), mieszamy aby równomiernie się zezłociły i gotowe. Możemy grzanki posypać ulubionymi ziołami.

 

Chleb z jajkiem w środku 

To ciekawy pomysł na śniadanie, dzięki podgrzaniu na patelni czerstwy chleb stanie się miękki, a środek z jajkiem zachęci każdego.

 

Przygotowanie:

Chleb kroimy na kromki, w środku wycinamy otwór, do którego wbijemy jajko, możemy zrobić to kieliszkiem.

Patelnię rozgrzewamy z dodatkiem oliwy lub masła klarowanego. Kładziemy kromki chleba, do środka wbijamy jajko, by żółtko znalazło się w środku. Smażymy aby jajko ścięło się od spodu, następnie sprawnie przewracamy i smażymy jeszcze chwilę, by druga część także się ścięła. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem i gotowe.

 

Aromatyczne grzanki z piekarnika 

Potrzebujemy:

  • kilka kromek czerstwego chleba
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zioła np. oregano, tymianek

Piekarnik nagrzewamy do 160-170’C.

Kromki chleba nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek, na wierzch układamy plasterek pomidora, posypujemy oregano lub tymiankiem (w wersji bardziej kalorycznej można dodać plaster sera). Chleb zapiekamy około 15 minut (w zależności od piekarnika, uważajmy aby zbytnio się nie przypiekły). To wspaniały dodatek do sałatek.

 

Bułka tarta 

Najprostszy i najbardziej uniwersalny sposób na nie marnowanie pieczywa. Chleb musi być dokładnie wysuszony. Taki chleb mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w naczyniu blendera. Przechowujemy w szczelnym pojemniku i zużywamy np. do panierek, jako dodatek do pulpetów lub do posypana formy by zapobiec przywieraniu ciasta.