/* */

chleb

 
 

Pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba

Naturalny chleb np. na zakwasie po kilku dniach staje się czerstwy. Może nie zrobimy już z niego klasycznej kanapki, ale mamy kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie takiego pieczywa.   Klasyczne grzanki Przydadzą się do zup kremów oraz sałatek, nie musimy od razu ich wykorzystywać, doskonale nadają się do przechowywania. Przygotowanie: Kromki kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię (może być sucha lub delikatne posmarowana oliwą), mieszamy aby równomiernie się zezłociły i gotowe. Możemy grzanki posypać ulubionymi ziołami.   Chleb z jajkiem w środku  To ciekawy pomysł na śniadanie, dziękiCzytaj dalej


Chleb pszenny z brytfanki, bez zagniatania

Ciasto na chleb potrzebuje tylko nocy w misce, a z samego rana możemy piec i mieć najlepszy, cieplutki chlebek na śniadanie. Z chrupiącą skórką! Do upieczenia tego cuda potrzebujemy brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Ciasta nie zagniatamy, składniki wystarczy jedynie wymieszać i odstawić. To niewiarygodne, że można uzyskać tak wspaniały efekt, przy minimum pracy. No to do dzieła!   Składniki: 450g mąki pszennej łyżeczka soli np. himalajskiej szczypta cukru kokosowego lub zwykłego łyżeczka suchych drożdży (lub 20g świeżych) 300ml wody Przygotowanie: Ciasto najlepiej przygotować wieczorem. Do miski wsypujemy mąkęCzytaj dalej


Zakwas żytni

Może to pora na nastawienie pierwszego zakwasu na chleb? I otwarcie małej, domowej piekarni? Co może się równać z zapachem świeżo upieczonego chleba na zakwasie z chrupiącą skórką? Zakwas powstaje poprzez połączenie mąki i wody, w trakcie fermentacji wytwarzają się dzikie drożdże, dzięki którym urośnie nam piękny, pyszny bochenek.   Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista przegotowana i ostudzona woda czysty, wyparzony słoik o pojemności np. 0,5l – 1l gaza + gumka recepturka   Przygotowanie: 1 dzień Rankiem, do wyparzonego słoika wsypujemy 3 łyżki mąki i wlewamy 4 łyżki przegotowanej i ostudzonejCzytaj dalej


Ziołowy chlebek. Bardzo aromatyczny

Rwany chlebek wzbogacony masłem ziołowym to pyszny dodatek na wszelakie imprezy i spotkania w gronie najbliższych. Doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie świeżej sałatki (np. na bazie rukoli, pomidorków koktajlowych, oliwek i mozzarelli) lub z grillowanym kurczakiem czy krewetkami. Jest niezwykle puszysty, maślany i bardzo aromatyczny. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.   Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 50g drożdży 1/2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli himalajskiej 40ml oleju 280ml letniej wody Składniki na masło ziołowe: 150g miękkiego masła pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej  Czytaj dalej


Domowy chleb orkiszowy

Jeśli akurat nie zdążyliśmy do piekarni przed zamknięciem lub zabrakło nam pieczywa (a dziś niedziela), oto przepis ratunkowy na domowy, chrupiący bochenek pysznego chleba! Prostota wykonania sprawi, że wypiek wyjdzie każdemu i każdy może cieszyć się z pajdy swojego chleba np. ze smalcem i ogórkiem. No to do dzieła!   Składniki (na małą keksówkę): 400g mąki orkiszowej (może być pełnoziarnista lub jasna) łyżeczka soli himalajskiej 10g świeżych drożdży łyżka oliwy z oliwek 300ml ciepłej wody łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo do posypania wierzchu: siemię lniane, sezam, płatki owsiane, słonecznik   Przygotowanie:Czytaj dalej