Szukaj

Żywienie w cukrzycy typu 2

Żywienie w cukrzycy typu 2

Indywidulanie dobrana dieta pomaga zmniejszyć ryzyko powikłań cukrzycy. Zdecydowana większość pacjentów z cukrzycą cierpi na otyłość (BMI > 30), dlatego należy dążyć do obniżenia u nich masy ciała. Redukcja kaloryczności diety o 500 – 800 kcal na dobę spowoduje powolny spadek masy ciała o 1 kg tygodniowo. Posiłki muszą być spożywane regularnie w ciągu dnia, […]

Zespół metaboliczny X – jak go rozpoznać?

Zespół metaboliczny X - jak go rozpoznać

W wysoko uprzemysłowionych krajach w XXI wieku, na skutek łatwiejszej dostępności do przetworzonej żywności, zwiększyła się konsumpcja produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe oraz sód, przy jednoczesnym zmniejszonym spożyciu nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin. Równocześnie doszło do ograniczenia dobowej aktywności fizycznej u ludzi. Te czynniki predysponują do rozwoju cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, otyłości, hiperlipidemii. […]

Zawał serca u osób starszych – o czym warto wiedzieć

Zawał serca może się zdarzyć w przypadku nagłego całkowitego zablokowania tętnicy, która dostarcza krew do serca. W wyniku tego niektóre mięśnie serca zaczynają umierać. Często osoby starsze są zależne od członków rodziny lub opiekunów i dopiero przy ich  pomocy mogą zrozumieć objawy zawał serca. O czym warto wiedzieć i czego nie powinno się robić. Czynniki […]