Szukaj

Aromatyczne curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycą to rozgrzewające i pożywne danie, idealne na chłodne dni. To zestawienie prostych składników, z których wyczarować można niezwykle aromatyczną kompozycję.   Składniki: szklanka ciecierzycy (namoczonej przez noc) szklanka puree dyniowego * 2 puszki krojonych pomidorów lub 700g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy […]

Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą wzbogacone mlekiem kokosowym to przyjemnie rozgrzewające danie wegańskie. Pełnowartościowa propozycja pełna białka i aromatycznych przypraw. Curry to znana potrawa kuchni indyjskiej, wzbogacona takimi przyprawami jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon i goździki. Dla wygody, na sklepowych półkach mamy mnóstwo gotowych mieszanek przypraw curry. Jeśli nie przepadamy za ciecierzycą lub nie zależy […]

Żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych

Żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych

Proces starzenia się społeczeństwa sprawia, że występujące w wieku podeszłym schorzenia takie jak: choroba Alzheimera i choroba Parkinsona stanowią coraz większy problem medyczny, społeczny i ekonomiczny. Badania wskazują, że niektóre składniki pokarmowe wywierają korzystny wpływ na zapobieganie i leczenie chorób neurodegeneracyjnych. Kwasy tłuszczowe Osoby starsze spożywające duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu są zagrożone […]