Aromatyczne curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycą to rozgrzewające i pożywne danie, idealne na chłodne dni. To zestawienie prostych składników, z których wyczarować można niezwykle aromatyczną kompozycję.

 

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy (namoczonej przez noc)
  • szklanka puree dyniowego *
  • 2 puszki krojonych pomidorów lub 700g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub 2 łyżeczki startego świeżego )
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • puszka mleczka kokosowego 400ml
  • sok z cytryny lub limonki (ilość wg gustu)
  • sól i pieprz do smaku
  • garść nerkowców do podania

 

Przygotowanie:

Namoczoną przez noc ciecierzycę zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (jeśli zależy nam na czasie, możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki).

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, kumin, imbir, kolendrę, cynamon i chwilę podsmażamy często mieszając, aż poczujemy piękny zapach.
Następnie dodajemy pomidory, mleczko kokosowe, puree dyniowe i ugotowaną ciecierzycę. Całość mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut pod przykryciem.

Na koniec curry skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem wg. uznania.

Danie podajemy z ryżem np. jaśminowym. Na talerzu posypujemy posiekaną świeżą pietruszką lub kolendrą i nerkowcami.

Zaraz po przygotowaniu smakuje wyśmienicie, a na drugi i trzeci dzień nawet lepiej!

 

* Przypominamy przepis na puree dyniowe :

Dynię kroimy najpierw na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Nie musimy dyni obierać.  Najlepsza dynia do przyrządzenia takiego puree, to dynia zwyczajna lub hokkaido.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C.

Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu). Pieczemy około 30 minut lub do miękkości.

Upieczoną dynię obieramy nożykiem (skórka będzie ładnie odchodzić) i blendujemy dokładnie aby uzyskać gadki mus.

Upieczona dynia jest o niebo lepsza od gotowanej, aksamitna i pełna smaku, puree  dzięki temu jest gęste.

Gotowe puree możemy podzielić na porcje i zamrozić.

 

 

 

 

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *