Szukaj

Przepis na olej rozmarynowy z dodatkiem liści laurowych i czosnku

Rozmaryn to zioło o wyjątkowo intensywnym aromacie i smaku, jednocześnie posiadające liczne właściwości lecznicze. Rozmaryn doskonale pasuje przede wszystkim do potraw mięsnych, dlatego jest to idealny dodatek do oleju, dzięki któremu podkreślimy walory niejednej potrawy. Choć nie będzie to olej tak zdrowy, jak skoncentrowany olejek i tak warto wypróbować go w kuchni. Przedstawiamy prosty sposób […]

Zioła o działaniu odkażającym – kilka z nich z pewnością masz w kuchni!

Zioła to cenne surowce stosowane w medycynie ludowej od niepamiętnych czasów. Aktualnie dobrze poznano część związków aktywnych znajdujących się w roślinach, a także wyjaśniono ich właściwości. Jeśli szukasz sposobu na dezynfekcję skóry i błon śluzowych – sprawdź zawartość lodówki lub przydomowy ogródek!   Zioła przeciwzapalne i odkażające stosowane w kuchni Część roślin wykazujących korzystny wpływ […]

Jaki czosnek szkodzi

Jaki czosnek szkodzi

Okres zimowy to czas częstych infekcji górnych dróg oddechowych, które leczymy naturalnymi metodami, w tym czosnkiem, dlatego dobrze wiedzieć jaki czosnek szkodzi. Czosnek to gatunek jednorocznej lub dwuletniej byliny. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej, skąd dotarł aż na kontynent europejski oraz północnoafrykański. Obecna w czosnku allicyna ma działanie przeciwzakrzepowe, reguluje soki trawienne i wpływa na […]