/* */

Przepis na olej rozmarynowy z dodatkiem liści laurowych i czosnku

Rozmaryn to zioło o wyjątkowo intensywnym aromacie i smaku, jednocześnie posiadające liczne właściwości lecznicze. Rozmaryn doskonale pasuje przede wszystkim do potraw mięsnych, dlatego jest to idealny dodatek do oleju, dzięki któremu podkreślimy walory niejednej potrawy. Choć nie będzie to olej tak zdrowy, jak skoncentrowany olejek i tak warto wypróbować go w kuchni. Przedstawiamy prosty sposób na urozmaicenie dnia w kuchni!

 

Wykorzystanie rozmarynu, czosnku i liści laurowych w kuchni

Rozmaryn jest popularną przyprawą cenioną niemal na całym świecie. W kuchni możemy wykorzystywać zarówno rozmaryn świeży, jak i suszony, czy w formie naparu, odwaru, maceratu i oleju. Po rozgnieceniu liści rozmarynu możemy wyczuć nieco sosnowy zapach z nutką mięty i eukaliptusa. Zapach i smak rozmarynu jest bardzo intensywny, dlatego zwykle stosujemy go z umiarem. Warto wykorzystywać to zioło w kuchni także ze względu na jego właściwości lecznicze, m.in. poprawiające krążenie, pamięć i koncentrację.

Z kolei liście laurowe cechują się korzennym, jednak delikatnym i przyjemnym aromatem. To częsty dodatek do domowych przetworów, zwłaszcza marynat na bazie octu i cukru. Liście laurowe pasują także do potraw mięsnych, głównie galaret, a także tradycyjnego bigosu i wszelkiego rodzaju pasztetów. Nie każdy wie, że liście laurowe posiadają właściwości oczyszczające organizm z toksyn.

Czosnek spośród trzech wymienionych przypraw jest najostrzejszy w smaku. Nadaje potrawom pikanterii, nieco rozgrzewa i wzmacnia smak. Jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe i wzmacniające odporność są powszechnie wykorzystywane w ziołolecznictwie.

 

Przepis na domowy olej rozmarynowy

Domowy olej rozmarynowy z łatwością można przygotować na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem kilku cennych składników. Czas potrzebny na zrobienie oleju to zaledwie 5-10 minut. Już po kilku dniach oliwa nabierze aromatu i będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, wieprzowiny i jagnięciny.

Potrzebne składniki:

  • 3-4 duże gałązki świeżego rozmarynu;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 4 świeże liście laurowe (ewentualnie suszone);
  • 500 ml oliwy z oliwek.

 

Sposób wykonania:

  1. Zioła delikatnie rozgnieć za pomocą płaskiej strony noża.
  2. Wszystkie składniki przełóż do szklanej butelki o pojemności 500 ml.
  3. Zalej zioła oliwą z oliwek.
  4. Całość pozostaw na 3 dni, tak by oliwa nabrała aromatu.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *