desery

 
 

Orkiszowa tarta budyniowa i malinami

Delikatna tarta na spodzie orkiszowym, w towarzystwie kremu budyniowego i kwaskowatych malin.   Składniki na kruchy spód: 120g zimnego masła 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej 2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody szczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 400ml mleka 4 łyżki ksylitolu lub cukru pudru 80g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 250g malin lub innych owoców np. truskawki, borówki, jeżyny   Przygotowanie: Na początek kruchy spód. Do miski wsypujemy zmieloneCzytaj dalej


Imprezowe cake pops w zdrowszej odsłonie

Cake pops to rodzaj ciasteczek na patyku. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W klasycznej wersji zawierają suche ciasto, z dodatkiem np. nutelli i mascarpone, oblane czekoladą i ozdobione kolorowymi posypkami. Dziś u nas wersja bez cukru, za to przyjemnie słodka dzięki przepysznym daktylom. To słodka przekąska nie tylko na imprezę, sprawdzi się na każdą okazję, lub zupełnie bez okazji.   Składniki na kruche ciasto*: 1 łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 4 łyżki wody 60g oleju kokosowego lub masła 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaCzytaj dalej


Naleśniki. Słodko i pysznie!

Naleśniki sprawdzą się o każdej porze dnia. Wybornie smakują po prostu z ulubionym dżemem, ale poniżej przedstawiamy kilka przepisów na naleśniki w wersji na słodko, w pysznym jesiennym wydaniu.   Naleśniki – ciasto podstawowe Składniki: 1 szklanka mąki z górką 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia. Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć). Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelkąCzytaj dalej