Szukaj

Orkiszowa tarta budyniowa i malinami

Orkiszowa tarta budyniowa z malinami

Delikatna tarta na spodzie orkiszowym, w towarzystwie kremu budyniowego i kwaskowatych malin.

 

Składniki na kruchy spód:

  • 120g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 8 łyżek wody
  • szczypta soli

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 400ml mleka
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
  • 80g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 250g malin lub innych owoców np. truskawki, borówki, jeżyny

 

Przygotowanie:

Na początek kruchy spód.

Do miski wsypujemy zmielone siemię lniane, 8 łyżek wody i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.

Formę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy np. bułką tartą. Spód dokładnie wylepiamy schłodzonym ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy na złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Teraz pora na krem budyniowy.

Odlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy budyń, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.

Resztę mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego mleka przelewamy mieszankę budyniową i mieszamy dokładnie by nie zrobiły się grudki.

Gdy budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać odstawiamy z palnika i przykrywamy folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Gdy budyń będzie zimny możemy kontynuować przygotowania.

Do miski przekładamy miękkie masło i miksujemy aby uzyskać puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy budyń, łyżka po łyżce. Gdy uzyskamy gładki krem, równomiernie przekładamy go na ostudzony, kruchy spód.

Na wierzchu układamy opłukane i osuszone maliny lub inne wybrane owoce.

Smacznego!