Naleśniki. Słodko i pysznie!

Naleśniki sprawdzą się o każdej porze dnia. Wybornie smakują po prostu z ulubionym dżemem, ale poniżej przedstawiamy kilka przepisów na naleśniki w wersji na słodko, w pysznym jesiennym wydaniu.

 

Naleśniki – ciasto podstawowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z górką
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia.

Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć).

Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelką nakładamy porcję by pokryła powierzchnie patelni, im cieńsza warstwa tym lepiej. Po niecałej minucie naleśnik powinien być gotowy do obrócenia (można sprawdzić, podważając lekko łopatką od spodu). Obracamy i smażymy z drugiej strony około pół minuty. Odkładamy na talerz i smażymy kolejną porcję. Z tych proporcji powinno wyjść nam około 15/16 sztuk dość cienkich naleśników.

 

Naleśniki z jabłkami

Pachnące cynamonem.

Wcześniej usmaż naleśniki z przepisu powyżej.

Składniki:

  • naleśniki z przepisu powyżej
  • jabłka
  • cynamon

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy w drobną kostkę.

Wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i dusimy na średnim ogniu do momentu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. W międzyczasie dodajemy cynamon.

Na każdym naleśniku układamy farsz i składamy np. w kopertę. Możemy jeszcze chwilę podgrzać na patelni. Tak przygotowane naleśniki polewamy miodem lub syropem klonowym.

 

Naleśniki z karmelizowaną gruszką

Wcześniej usmaż naleśniki z przepisu powyżej.

Składniki na farsz:

  • 3 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub brązowego cukru)

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, w razie potrzeby wycinamy środek i każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na kilka części. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy gruszki oraz cukier i podsmażamy kilka minut.

Gorące gruszki układamy na naleśnikach i składamy. W razie potrzeby możemy polać je dodatkowo syropem klonowym lub miodem.

 

Naleśniki z serem

Wcześniej usmaż naleśniki z przepisu powyżej.

Składniki:

  • 250g twarogu półtustego
  • 4-5 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • szczypta wanilii lub łyżeczka ekstraktu wanilowego
  • 2 łyżki masła (może być klarowane)

Przygotowanie:

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko, cukier oraz wanilię i łączymy całość.

Na każdy naleśnik wykładamy równomiernie porcję sera, składamy na pół i znów na pół by uzyskać kopertę.

Na patelni rozgrzewamy masło i układamy przygotowane naleśniki, podsmażamy około minutę z każdej strony. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz.

Smacznego!

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *