izoflawony

 
 

Właściwości zdrowotne nasion soi

Nasiona soi zawierają duże ilości białka i tłuszczów, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyswajalność białka sojowego jest porównywalna do przyswajalności białka z produktów odzwierzęcych. Kolejną zaletą białka pochodzącego z soi jest uwalnianie się z niego, pod wpływem trawienia bądź obróbki kulinarnej, peptydów biologicznie czynnych. Takim związkiem jest lunazyna wykazująca aktywność antyoksydacyjną, przeciwzapalną i przeciwnowotworową. Wspomniany peptyd nie zostaje rozłożony w przewodzie pokarmowym pod wpływem działania enzymów trawiennych, więc jest w stanie dotrzeć do narządów bez utraty korzystnych właściwości. Badania wykazały, że lunazyna blokuje podziały komórek zmienionych nowotworowo, a także intensyfikuje wrodzonąCzytaj dalej


Czerwona koniczyna – chwast, czy dar natury?

Czerwona koniczyna to chwast często zajmujący większość trawnika przed domem – przyciąga pszczoły i szybko się rozrasta. Nie każdy wie, jak szerokie zastosowanie w lecznictwie wykazuje ta powszechnie występująca roślina. Jak działa koniczyna i kto powinien stosować preparaty zawierające jej wyciągi?   Właściwości czerwonej koniczyny Czerwona koniczyna należy do rodziny bobowatych i występuje praktycznie na wszystkich łąkach, terenach leśnych, czy przydomowych trawnikach. Choć łodygi, kwiaty i liście nie osiągają dużych rozmiarów, to już sam korzeń koniczyny potrafi dorastać nawet do 1,5 metra w głąb gruntu. Każda część rośliny odznacza sięCzytaj dalej