Kasza bulgur

 
 

Gulasz z indyka z kaszą bulgur

Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz idealnie komponuje się z delikatną kaszą bulgur. Kasza bulgur to kasza pszeniczna o dużej zawartości błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. To również źródło potasu, wapnia, magnezu i sodu. Wszystkie te składniki mineralne odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ta delikatna kasza doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, ale sprawdzi się również w sałatkach.   Składniki (4 porcje): 400g fileta z indyka 500g przecieru pomidorowego/passaty łyżka koncentratu pomidorowego papryka czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka papryki w proszku 1Czytaj dalej


Jakie są rodzaje kaszy i dlaczego warto ją jeść?

Jakie są rodzaje kaszy i dlaczego warto ją jeść

Kasza gryczana Powstaje z nasion gryki, jest produktem bezglutenowym. Cechuje ją duża zawartość dobrze przyswajalnego białka oraz przeciwutleniaczy, które wpływają pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Dostarcza białka egzogenne, czyli te, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć. W kaszy gryczanej odnajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę E, PP oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, magnez. Dzięki wysokiej zawartości błonnika (6 gram w 100 gramach produktu) kasza wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie. Wyróżniamy kaszę paloną i niepaloną, czyli białą, łagodniejszą w smaku i zapachu. Kasza jaglana Wytwarzana zCzytaj dalej