Gulasz z indyka z kaszą bulgur

Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny.

Gulasz idealnie komponuje się z delikatną kaszą bulgur.

Kasza bulgur to kasza pszeniczna o dużej zawartości błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. To również źródło potasu, wapnia, magnezu i sodu. Wszystkie te składniki mineralne odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Ta delikatna kasza doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, ale sprawdzi się również w sałatkach.

 

Składniki (4 porcje):

  • 400g fileta z indyka
  • 500g przecieru pomidorowego/passaty
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki lub koperek
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • kasza bulgur

 

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Marchew obieramy i kroimy w talarki.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Mięso z indyka kroimy w kostkę.

Dużą patelnie rozgrzewamy wraz z 2 łyżkami oleju rzepakowego.

Wrzucamy pokrojone mięso i obsmażamy na dość dużym ogniu z każdej strony.

Mięso posypujemy majerankiem oraz papryką w proszku, dodajemy pokrojoną  paprykę, czosnek, cebulę i smażymy do zeszklenia. Całość zalewamy przecierem pomidorowym lub passatą, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, marchew, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. W międzyczasie doprawiamy solą jeśli to konieczne, możemy też dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu jeśli sos jest zbyt gęsty.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy kaszę bulgur i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

Gotowe danie posypujemy świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z dodatkiem ogórka kiszonego lub gotowanych na parze buraczków.

Smacznego!

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *