Kasza gryczana

 
 

Gryka – proste i smaczne źródło wielu wartości odżywczych

Osoby dbające o zdrowy tryb życia wiedzą, jak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych. Często jednak zapominamy o bardzo wartościowym zbożu, jakim jest gryka. To nieco mniej znane i znacznie rzadziej spożywane zboże jest bardzo wartościowe pod względem zawartości związków odżywczych. Po grykę powinny sięgać zwłaszcza osoby chorujące na nadciśnienie, cukrzycę, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, a także osoby otyłe.   Gryka – właściwości Gryka zwyczajna, nazywana również tatarką, uprawiana jest w Polsce jako roślina jednoroczna. Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia, dorastając do wysokości ok. 1 metra. W przemyśle wykorzystuje sięCzytaj dalej


Kasza gryczana w wersji wytrawnej i na słodko.

Kasza gryczana w wersji niepalonej może zaskakiwać. Powinna gościć na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu, ponieważ jej właściwości są nieocenione. To źródło dobrze przyswajalnego białka oraz magnezu. 100 gram kaszy gryczanej zawiera aż 220mg tego cennego pierwiastka. W kaszy niepalonej znajdziemy dużą ilość potasu, a także witamin z grupy B – B1, B2, B6, PP. W tych niepozornych ziarenkach znajdują się także żelazo, cynk, krzem, wapń i magnez, a także duża ilość witaminy E. Wprowadźmy ją na stałe do naszej diety, kasza gryczana m.in. wspomaga układ nerwowy, wykazuje leczniczeCzytaj dalej


Jakie są rodzaje kaszy i dlaczego warto ją jeść?

Jakie są rodzaje kaszy i dlaczego warto ją jeść

Kasza gryczana Powstaje z nasion gryki, jest produktem bezglutenowym. Cechuje ją duża zawartość dobrze przyswajalnego białka oraz przeciwutleniaczy, które wpływają pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Dostarcza białka egzogenne, czyli te, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć. W kaszy gryczanej odnajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę E, PP oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, magnez. Dzięki wysokiej zawartości błonnika (6 gram w 100 gramach produktu) kasza wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie. Wyróżniamy kaszę paloną i niepaloną, czyli białą, łagodniejszą w smaku i zapachu. Kasza jaglana Wytwarzana zCzytaj dalej