Kasza gryczana w wersji wytrawnej i na słodko.

Kasza gryczana w wersji niepalonej może zaskakiwać. Powinna gościć na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu, ponieważ jej właściwości są nieocenione.
To źródło dobrze przyswajalnego białka oraz magnezu. 100 gram kaszy gryczanej zawiera aż 220mg tego cennego pierwiastka. W kaszy niepalonej znajdziemy dużą ilość potasu, a także witamin z grupy B – B1, B2, B6, PP. W tych niepozornych ziarenkach znajdują się także żelazo, cynk, krzem, wapń i magnez, a także duża ilość witaminy E.
Wprowadźmy ją na stałe do naszej diety, kasza gryczana m.in. wspomaga układ nerwowy, wykazuje lecznicze działanie na układ pokarmowy, wzmacnia odporność i nasze kości.

 

Kasza gryczana z warzywami

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach (opcjonalnie kilka sztuk z oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • burak (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • garść pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, następnie odsączamy.

Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki i gotujemy do miękkości. Podobnie postępujemy z burakiem (jeśli dodajemy), możemy go również ugotować na parze.

Czosnek drobno kroimy, szpinak siekamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pomidory suszone i po chwili szpinak. Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż szpinak zmięknie.
Po tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę, marchewkę, buraka, masło i pietruszkę, podgrzewamy chwilę mieszając. Na koniec przyprawiamy solą oraz pieprzem według uznania.

 

Smacznego!

 

Gryczany budyń czekoladowy

Kasza gryczana, czyli nasz sekretny składnik jest tu zupełnie niewyczuwalna, tworzy natomiast wspaniałą konsystencję i niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 50ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, następnie odsączamy.

W rondelku podgrzewamy chwilę kaszę wraz z mlekiem kokosowym, następnie dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczek i podajemy np. w towarzystwie owoców sezonowych lub kwaskowatego dżemu z czarnych porzeczek.

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *