Pesto – idealne do makaronu i warzyw.

Pesto to szybki sos, którego bazą są listki świeżych ziół i warzyw np. pietruszki, bazylii a nawet rzodkiewki czy młodej marchewki. Taki sos sprawdzi się idealnie w letnie dni, lub po prostu kiedy nie mamy czasu czy chęci na długie przesiadywanie w kuchni. Podany z makaronem lub warzywami zasmakuje z pewnością całej rodzinie!

Poniżej przedstawiamy dwie smaczne propozycje.

 

Pesto pietruszkowe

Natka pietruszki to bogate źródło witaminy C. W 100g liści znajdziemy jej około 160mg!
Zawiera również duże ilości duże ilości witaminy A, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9

Warto jeść ją na surowo, by zachować wszystkie cenne wartości odżywcze. Częste dodawanie jej do potraw wzmocni odporność, korzystnie wpłynie na nasz układ krwionośny, zadba o skórę i wzrok.

Składniki:

  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika lub nerkowców
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • sól i pieprz do smaku

Pestki słonecznika lub nerkowce prażymy chwilę na suchej patelni, do momentu, aż poczujemy przyjemny zapach. Przekładamy do wysokiego naczynia blendera.

Pietruszkę płuczemy, odcinamy twardsze łodygi, szatkujemy i przekładamy do naczynia z prażonym słonecznikiem. Następnie dodajemy resztę składników: przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, parmezan lub płatki drożdżowe, sól i pieprz. Całość blendujemy do uzyskania płynnego sosu.

 

Pesto z bazylii

  • bazylia z jednej doniczki (około 2 szklanki)
  • 1/3 szklanki nerkowców / migdałów lub orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • sól i pieprz do smaku

Ta wersja jest podobna w przygotowaniu. Orzeszki prażymy chwilę na suchej patelni, przekładamy do naczynia blendera wraz z resztą składników i blendujemy.

Gotowe pesto mieszamy z gorącym makaronem. Jest to też doskonały dodatek do warzyw.

Pesto możemy przechowywać w lodówce kilka dni, wystarczy zalać je oliwą z oliwek.

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *