kwas elagowy

 
 

Maliny i ich walory zdrowotne

Produkty lecznicze tworzone na bazie owoców maliny cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Owoce wspomnianej rośliny wchodzą w skład syropów dla dzieci, liście używane są do produkcji ziołowych herbatek moczopędnych i żółciopędnych. Suszone owoce zawierają olejki eteryczne, które możemy odnaleźć w składzie farmaceutyków napotnych i przeciwgorączkowych. Olej z pestek malin, dzięki zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, może być używany do pielęgnacji skóry jako preparat zmniejszający skutki stresu oksydacyjnego w skórze, pobudzający regenerację nabłonka i tkanki łącznej, intensyfikujący wytwarzanie kolagenu i elastyny. Olej wspomaga ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB –Czytaj dalej


Truskawki i ich wpływ na zdrowie

W Polsce możemy nabyć rodzime truskawki sezonowo, bądź poza sezonem zobaczymy w sklepach owoce z Grecji, Hiszpanii i Chin. Na opakowaniach importowanych truskawek można znaleźć informację o klasie owoców. Klasa ekstra to truskawki najlepszej jakości, w klasie I odnajdziemy owoce dobrej jakości, które cechują się nieregularnym kształtem. Klasa II to owoce o mniejszych walorach smakowych i estetycznych. Truskawki idealnie pasują do jadłospisu osób odchudzających się, gdyż ich wartość energetyczna to jedynie 33 kcal na 100 g produktu. W 100 g świeżej masy odnajdziemy 89,5 g wody i 5,51 g węglowodanówCzytaj dalej